Glas Javnosti

Šefovi diplomatija NATO danas o Zapadnom Balkanu

Politika
Autor: Glas javnosti

Danas je zakazan sastanak ministara u okviru Saveta NATO-Ukrajina.

Danas se u sedištu NATO-a u Briselu održava drugi dan dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Severnoatlantskog pakta, tokom kojeg će biti reči i o bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.


Za danas je zakazan sastanak ministara u okviru Saveta NATO-Ukrajina, a konferenciju za novinare trebalo bi da održe generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken koji učestvuje na sastancima.

Očekuje se da će na ovim konferencijama biti reči o situaciji na Zapadnom Balkanu.


Juče je održan ministarski sastanak sa visokim predstavnikom EU za bezbednost i spoljnu politiku Žozepom Borelom.

On je pre sastanka izjavio da je Zapadni Balkan veoma važan za Evropsku uniju i poručio da će misija Euleksa nastaviti da obezbeđuje stabilnost i bezbednost na severu Kosova u saradnji sa Kforom.


Nakon sastanka, Borel, koji je jedan od posrednika EU u dijalogu Srbije i Kosova, napisao je na društvenoj mreži X, bivšem tviteru, da su šefovi diplomatija članica NATO-a imali važnu razmenu mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu na sastanak.

„Informisao sam šefove diplomatija o trenutnoj situaciji u vezi sa dijalogom koji se vodi pod okriljem EU. Potreban je napredak učesnika u dijalogu”, napisao je zvaničnik EU i istakao važnost da Bosna i Hercegovina iskoristi trenutak za odlučujući napredak na putu ka članstvu u Uniji.


O situaciji na Zapadnom Balkanu juče je govorila i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je ocenila da Berlin slanjem dodatnih 150 vojnika u Kfor doprinosi jačanju zajedničke bezbednosti regiona Zapadnog Balkana.

„NATO i EU blisko sarađuju na Balkanu. Oni doprinose bezbednosti kroz misiju Althea u BiH i Kfor na Kosovu. Nemačka jača zajedničku bezbednost stavljajući Kforu na raspolaganje 150 vojnika“, rekao je šef nemačke diplomatije posle sastanka.


Osim o situaciji na Zapadnom Balkanu, ministri su juče razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku, bezbednosnim izazovima koje Kina postavlja za NATO, kao i o situaciji u Ukrajini.

Stoltenberg je na juče održanoj konferenciji za novinare najavio da su tokom sastanka ministri Alijanse istakli da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na njenom putu ka članstvu u NATO, ali i da će nastaviti da podržavaju tu zemlju u ratu sa Rusijom.


Glas javnosti/A02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR