Glas Javnosti

Samit EU se nastavlja: Glavne teme razgovora - Ukrajina, migranti, dijalog Beograda i Prištine

Politika
Autor: Glas javnosti

Lideri zemalja članica Evropske unije nastavljaju samit u Briselu razgovorom o daljoj podršci Ukrajini, migracijama, ekonomiji i dijalogu Kosova i Srbije.

Oni su u četvrtak, prvog dana samita, nakon pet sati rasprave, usaglasili zaključke u kojima se poziva na uspostavljanje humanitarnih koridora i pauze kako bi pomoć stanovništvu Gaze mogla hitno biti dostavljena. Takođe su poručili da su spremni da doprinesu oživljavanju mirovnog procesa na osnovu odluke o stvaranju dve države i podržali ideju da se uskoro održi međunarodna mirovna konferencija.



„Evropski savet izražava duboku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi i poziva na kontinuiran, brz i bezbedan humanitarni pristup i pomoć onima kojima je potrebna svim neophodnim merama, uključujući humanitarne koridore i pauze“, navodi se u usaglašenom tekstu.


Lideri su u četvrtak razgovarali i o rebalansu sedmogodišnjeg budžeta EU i pozvali na nastavak rada na njemu kako bi se postigao dogovor do kraja godine.

U Briselu naglašavaju da pažnja posvećena eskalaciji sukoba na Bliskom istoku ne dovodi u pitanje rešenost Unije da nastavi da podržava Ukrajinu koja se brani od ruske agresije. Očekuje se da će razgovarati o mogućnosti upotrebe zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine, kako da se osigura da zločini u Ukrajini ne prođu nekažnjeno.


Ukrajinska strana očekuje da će pristupni pregovori biti otvoreni u decembru, o čemu je govorio i predsednik Volodimir Zelenski, koji se u četvrtak putem video-linka obratio šefovima država ili vlada zemalja članica EU. Lideri EU bi u zaključcima trebalo da izraze i zabrinutost za bezbednosnu situaciju na severu Kosova, da osude napad na kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra i zatraže da se odgovorni privedu pravdi.

On će takođe pozvati obe strane da nastave napore za smanjenje tenzija.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak su satima odvojeno razgovarali na marginama samita EU u Briselu sa liderima Nemačke, Francuske i Italije Olafom Šolcom, Emanuelom Makronom i Đorđom Melonijem i sa predsednikom Evropski savet, Šarl Mišel, visoki predstavnik za EU ​​i spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Prema Borelu, napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova nije bio moguć jer su obe strane postavile preduslove koji su drugoj strani bili neprihvatljivi.


Na dnevnom redu samita je i diskusija o migracijama, ali se ne predviđaju zaključci jer se Mađarska i Poljska protive pristupu većine ostalih članica.

Sastanak će se završiti evro-samitom u inkluzivnom formatu u kojem učestvuju sve članice, a ne samo one koje koriste zajedničku valutu. Na dnevnom redu je rasprava o stanju evropske ekonomije i reformi pravila javnih finansija u EU.

Glas javnosti/H03H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR