Glas Javnosti

O BEZBEDNOSTI, MIGRACIJAMA, PRAVOSUĐU, UKRAJINI: Ministarski forum EU - Zapadni Balkan u Skoplju

Politika
Autor: Glas javnosti

Prva sesija Ministarskog foruma posvećena je oblasti unutrašnjih poslova sa fokusom na teme unutrašnja bezbednost i jačanje upravljanja migracijama, azilom i spoljnim granicama.

Severna Makedonija i Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje domaćini su Ministarskog foruma EU - Zapadni Balkan za pravosuđe i unutrašnje poslove, u okviru predsedavanja Kraljevine Španije Savetom Evropske unije, koji će se održati danas i sutra u Skoplju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, dvodnevnom forumu koji će biti održan u Parlamentu prisustvovaće ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, evropski komesari koji su nadležni za unutrašnje poslove i pravosuđe, direktori evropskih agencija – Evropola, Fronteksa i Evrodžastisa, kao i drugi visoko rangirani predstavnici međunarodnih organizacija iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova.

Prva sesija Ministarskog foruma posvećena je oblasti unutrašnjih poslova sa fokusom na teme unutrašnja bezbednost i jačanje upravljanja migracijama, azilom i spoljnim granicama.


Na kraju sednice biće održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson i ministri unutrašnjih poslova Kraljevine Španije i Republike Severne Makedonije Fernando Grande-Marlaska Gomez i Oliver Spasovski.

Forum se nastavlja sutra drugom sesijom posvećenom pravosuđu, na kojoj će se raspravljati o temama o vladavini prava i reformi pravosuđa i napretku u zajedničkim akcijama u vezi sa ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu. Nakon sednice, zajedničku konferenciju za novinare održaće evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i ministri pravde Kraljevine Španije i Republike Severne Makedonije, Marija Pilar Lop Kuenka i Krenar Loga.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski rekao je da održavanje Ministarskog foruma u Skoplju predstavlja još jedno priznanje za tu zemlju.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR