Glas Javnosti

Anti-crnački rasizam raste u zemljama EU, na čelu sa Nemačkom, otkriva studija

Svet
Autor: Glas javnosti

Rasizam prema crncima raste u Evropi, a Nemačka, Austrija i Finska pokazuju najveću stopu diskriminacije i uznemiravanja, objavilo je u sredu istraživanje prve i druge generacije crnih imigranata u 13 zemalja EU. našao.

Agencija Evropske unije za osnovna prava (FRA), koja je naručila istraživanje i analizirala njene nalaze u izveštaju, saopštila je da je u periodu od šest godina od prethodne studije procenat ispitanika koji su se osećali rasno diskriminisanim u poslednjih 12 meseci je porastao za 10 procentnih poena na 34%.


U Austriji i Nemačkoj taj udeo je bio 64% ​​- skoro dvostruko više od prethodnog nivoa od 33% u Nemačkoj i značajno povećanje u odnosu na 42% zabeleženih u Austriji šest godina ranije. Sledeća najgora bila je Finska sa 54%.


„Šokantno je da nema poboljšanja od našeg poslednjeg istraživanja“, rekao je direktor FRA Majkl OFlaherti. „Umesto toga, ljudi afričkog porekla suočavaju se sa sve većom diskriminacijom samo zbog boje svoje kože.


Procenat ispitanika koji su izjavili da se osećaju rasno diskriminisani u poslednjih pet godina, a ne u 12 meseci, porastao je na 45% u 13 ispitanih zemalja, što je povećanje od šest poena u odnosu na prethodnu studiju. Prva tri su bila ista, sa najvišom stopom Nemačke od 76%.


Anketa koju je Ipsos sproveo za FRA bila je opsežna anketa na 16.124 imigranata i potomaka imigranata u 15 zemalja iz kojih će biti napravljeno nekoliko izveštaja FRA - o drugim etničkim manjinama i muslimanima. Sproveden je između oktobra 2021. i septembra 2022. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR