Glas Javnosti

PREMIJERKA SRBIJE UPOZORAVA: Nasilje nad Srbima na KiM u porastu

Politika
Autor: Glas javnosti

Ona je podsetila da je Priština zabranila Srbima na KiM da glasaju na izborima, a pre toga i na referendumu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima SAD istakla da je Beograd zabrinut zbog eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, za koje je odgovorna Priština, zbog čega molimo EU i SAD da to uzmu ozbiljno u obzir i pomognu Beogradu da sačuva mir na Zapadnom Balkanu, piše Blic.

"Jasno smo i juče rekli da nas izuzetno zabrinjava eksalacija nasilja na KiM i da se to vidi u svemu - po tome što je u 2021. godini za više od 30 dosto povećan broj napada na Srbe na KiM i njihovu imovinu, manastir Visoki Dečani dospeo na listu najugroženijih kulturnih i verskih spomenika, a sve je kulminiralo time da Aljbin Kurti ukida Srbima osnovna ljudska prava" - rekla je Ana Brnabić."Uz stalne provokacije, nas sve to zabrinjava i molimo partnere u EU i SAD da to uzmu ozbljino i da nam pomognu da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu" - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da predsednika Aleksandra Vučića svi gledaju kao partnera, iako na svakom mestu govori o stavovima koji su suprotni njihovim, zato što on svih ovih godina pokušava da smanji tenzije, sačuva mir i stabilnost, štiti Srbe na KiM i mir u ovom delu Evrope.Komentarišući izjave Aljbina Kurtija, koji je Vučića nazvao "malim Putinom", na šta je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uzvratioda je Kurti "mali balkanski Hitler", Brnabićeva je rekla da je takav odgovor adekvatan, i da, ukoliko će se voditi komunikacija, dijalog i politika na tom niovu, potpuno stoji da je Kurti "mali Hitler".

"Kurti zastupa sve teze nacista iz Drugog svetskog rata, želi potpuno proterivanje Srba, ukida osnovna ljudska prava i Srbima i drugim nealbancima, teži ujedinjenju tzv. Kosova sa Albanijom, stvaranju "velike Albanije", a to je sve ono što su nacisti propagirali u Drugom svetskom ratu i potpuno je adekvatno da Kurtija zovemo mali Hitler" - rekla je Ana Brnabić.


 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR