Glas Javnosti
posta

IZVEŠTAJ SVE POKAZAO! Tači i Haradinaj povezani s organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou

Politika
Autor: Glas javnosti

U najnovijem izveštaju organizacije Fridom haus, navodi se da glavne političke ličnosti na Kosovu, uključujući bivšeg predsednika Hašima Tačija i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, imaju veze s organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou.

Kosovske institucije su i dalje slabe, a raširena korupcija je izazvala duboko nepoverenje javnosti u vladu, dok je vladavina prava inhibirana mešanjem izvršne vlasti u sudstvo, ističe se u izveštaju Fridom hausa „Nacije u tranziciji“ u delu koji se odnosi na korupciju, prenosi portal Kosovo-onlajn.

Korupcija i zarobljavanje države su, kako se navodi, široko rasprostranjeni, a institucionalni okvir za borbu protiv njih je slab.

„Mandati četiri glavna kosovska tela za borbu protiv korupcije se preklapaju i oni imaju poteškoća da koordiniraju svoje napore. Vlasti su pokazale malu posvećenost procesuiranju korupcije na visokom nivou, a kada se procesuiraju najviši zvaničnici, presude su retke“, piše u izveštaju.

Tokom 2021. godine, kako se dodaje, novoizabrana vlada Aljbina Kurtija je sprovodila nekoliko reformi usmerenih na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, administracija se obavezala na uspostavljanje novih mehanizama sudske provere i predložila izradu nacrta zakona koji bi omogućili vladi da konfiskuje „neopravdano stečenu imovinu“.

Glavne političke ličnosti na Kosovu, uključujući bivšeg predsednika Hašima Tačija i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, kako je ukazano, imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou, koji igraju moćnu ulogu u politici i uticali su na postavljanje ključnih lidera.

Fridom haus ocenjuje da političko mešanje u pravosuđe ostaje problem, a da rasprostranjena korupcija u pravosuđu negativno utiče na nezavisnost.

Upozorava se da su tužioci i sudovi i dalje podložni političkom mešanju i korupciji moćnih političkih i poslovnih elita, što narušava pravilan proces.

„Iako zakon kaže da optuženi ne bi trebalo da budu pritvoreni pre suđenja osim ako postoji verovatnoća da će pobeći ili manipulisati dokazima, sudije često nalažu da se osumnjičeni pritvore bez razloga. Dugi pritvori pre suđenja su uobičajeni zbog neefikasnosti pravosuđa i ograničenja resursa“, navodi Fridom haus.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR