Glas Javnosti

Opozicija traži Šapićevu smenu

Politika
Autor: Glas javnosti

Šefica odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Ujedinjeni Mila Popović i šefica odborničke grupe Dveri Radmila Vasić složile su se u Novom danu da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić treba da bude smenjen sa te funkcije, ali se nisu saglasile oko inicijative za smenu sadašnjeg gradonačelnika.

Vasić je optužila SSP da je nakon sastanka predsednika Srbije i lidera SSP-a mandat koji je presudio o vlasti u Beogradu pripao naprednjacima. Popović je odbacila optužbe o bilo kakvom dogovoru Đilasa i Vučića i istakla da opozicione odborničke grupe treba da se ujedine kako bi izdejstvovale smenu Aleksandra Šapića.

 Podsetimo, šefovi četiri opozicionih odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda postigli su dogovor da podnesu zahtev za sazivanje hitne sednice sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je smena gradonačelnika Aleksandra Šapića. Razlog za smenu je to što je mimo zakona legalizovao nadograđeni deo stana na Bežanijskoj kosi. Iako je poziv upućen svim opozicionim strankama, njemu se nisu odazvali Dveri i Zavetnici, a šef odborničke grupe Novog DSS-a otkazao je dolazak neposredno pre početka sastanka.

„Treba da se uskladi tekst zahteva, da vidimo na koji način će ta sednica biti zahtevana. Treba i ostale kolege iz opozicije da sakupe potpise svojih odbornika, nadam se da to neće dugo trajati“, navela je Mila Popović.

Radmila Vasić je kazala da Dveri nisu prisustvovale sastanku dela opozicije zato što nisu ni bile pozvane. Ona naglašava da „jedna ozbiljna tema nije organizovana na ozbiljan način“.

„Mislimo da je smena gradonačelnika veoma važna tema i da smo prethodno trebali da se dogovorimo. Da ne bude proziv preko medija. Da su nas pozvali zvanično, mi bi se odazvali i došli. Međutim, imam osećaj da pojedine opozicione grupacije žele da nas predstave da smo im nekad potrebni, da žele da sarađuju sa nama, nekada da ne žele, misle da smo opozicija, pozivaju nas na sastanak, pa nas ne pozivaju. Mi se pitamo zašto“, kazala je Vasić.

Ona je navela da se stiče utisak da postoji neka vrsta saradnje, kohabitacije između vlasti i dela opozicije.

„Mi želimo da isteramo na čistac ko je tačno opozicija. Mi jesmo! Mi smo opoziciono nastrojeni u svakom smislu Posebno iz razloga što nismo bili deo ni prošle ni ove vlasti, i svakako jesmo za smenu gradonačelnika Šapića“, napomenula je Vasić.

Ona je govoreći o sastanku opozicije rekla da svi pripadnici opozicionih grupa nisu bile planirane da dođu na sastanak.



Mila Popović se ne slaže da Dveri nisu dobile poziv, i naglašava da je Stranka slobode i pravde javno pozvala sve opozicione odborničke grupe. Ona se izvinila šefici odborničke grupe Dveri i javno je pozvala da prisustvuje budućim sastancima.

„Neki su se odazvali i stupili u kontakt sa nama. Onda smo imali dogovor da predsednik poslaničke grupe Miloš Pavlović pozove sve ostale odborničke grupe, i on je to uradio. Znali ste mesto i vreme održavanja sastanka, ali se ja izvinjavam ukoliko smatrate na niste bili na adekvatan način pozvani na sastanak. Zato uzimam na sebe tu obavezu da svaku sledeću priliku, ja ću vas lično pozvati na sastanak“, rekla je Popović.

Vasić je navela da će se Dveri na bilo koje formalno pozivanje odazvati, jer je tema smene gradnačelnika veoma važna.

„I da ta inicijativa bude i sa nama, i bez nas, mi ćemo glasati za smenu Šapića, to mora da bude jasno“ poručila je Vasić.

Popović je pozvala Vasić da, pošto inicijativa još uvek nije zvanično podneta, da se poslanici Dveri priključe potpisima u zahtevu za smenom.

„Ne vidimo razlog da bilo ko ko se predstavlja kao opozicija ne potpiše inicijativu za smenu gradonačelnika“, rekla je Popović.

„Šapić na svom primeru pokazao bahatost u divljoj gradnji“

„Ja se samo plašim da sve ovo nije briga o Beogradu i Beograđanima. Vidim da postoje sukobi između bivše i sadašnje vlasti. Vesić, Šapić i Đilas je ekipa koja je nekada bila zajedno. Oni su sada smrtni neprijatelji. Vesić organizuje protest dela sindikata vozača GSP-a protiv Šapića. A pitanje je da li on to može da organizuje ako nema saglasnost Aleksandra Vučića“, rekla je Vasić.

Ona naglašava da prilikom smene vlasti u Beogradu, Dveri ne žele da se „jedan klan zameni drugim klanom“, već žele da „građanima bude bolje i da se podigne kvalitet života u Beogradu“.

Obe sagovornice su se složile da je Aleksandar Šapić na svom primeru pokazao bahatost u divljoj gradnji, kao i da ne zaslužuje funkciju gradonačelnika Beograda.

„Deluje mi kao da se Šapić prelaskom u SNS vrlo lako navikao na bahatost, kao i na nezakonito i nedopustivo ponašanje. Ne sumnjamo da je zaradio dosta novca, i da je mogao da sagradi objekat, ali je to mogao da uradi tako da ne remeti komšije i da im ne ugrožava objekat. To je i krivična i moralna odgovornost Šapića, ali je i odgovornost bar dvadesetak ljudi koji su potpisali to rešenje o legalizaciji“, navela je Vasić.

„Da se sazove hitna sednica, da reagujemo na to što je prvi čovek Beograda radio nezakonite stvari. Da vidimo kako će SNS da reaguje, kako će ostatak opozicije da reaguje, ali Beogradu neće biti bolje dok se ne smeni SNS vlast“, zaključila je Popović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR