Glas Javnosti

POLITIČKA KRIZA U FRANCUSKOJ: Opozicija podnosi predlog o izglasavanju nepoverenja vladi

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijerka Francuske Elizabet Born se danas pozvala na član 49.3 Ustava kako bi usvojila prvi deo zakona o budžetu za 2023. godinu bez glasanja poslanika.

Jedini način da se tome usprotivi opozicija ima ukoliko se ujedini u glasanju o nepoverenju vladi, jer je za tako nešto potrebna poslanička većina.

Upravo taj zahtev za smenu vlade podneće "Nova narodna ekološka i socijalna unija" (NUPES) čiju udarnu snagu predstavljaju krajnji levičari iz redova "Nepotčinjenih" Žan-Lika Melanšona, prenosi portal Kurir.


Scenario da padne vlada je, međutim, daleko od realizacije. Liderka najveće opozicione stranke Marin Le Pen već je poručila da neće glasati za predlog o smeni vlade koji će podneti njeni politički protivnici koje predvodi Žan Lik Melanšon.

“Nacionalno okupljanje” Le Penove podneće sopstveni zahtev za smenu vlade.

Jedino u čemu će se “Nacionalno okupljanje”, prema rečima šefice poslaničke grupe, priključiti tuđim zahtevima, jeste pokušaj vlasti da “na silu”, famoznim članom 49.3, progura penzijsku reformu. Da bi se srušila vlada, opoziciji je potrebno da se pridruže i poslanici iz redova Republikanaca.


- Makronizam postaje autoritarizam. Sa 49,3 imamo dokaz da su ponovo izabrali brutalnost - reagovala je predsednica LFI grupe Matild Panot

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR