Glas Javnosti

MOJ POSAO JE DA SE BORIM ZA SRBIJU: Vučić nakon sastanka sa Berbokovom u Berlinu

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je zadovoljan interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom, kao i da Nemačka postaje ubedljivo najznačajnija zemlja za nas. Vučić je to rekao posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je zadovoljan interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom, kao i da Nemačka postaje ubedljivo najznačajnija zemlja za nas. Vučić je to rekao posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Predsednik je istakao da je imao važne razgovore o svim važnim pitanjima.

- Razgovori nisu jednostavni, ali sam zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. U prva tri meseca sa Nemačkom smo za 26 odsto uvećali trgovinsku razmenu, ne znači da će to toliko biti na godišnjem nivou, ali će svakako biti sedam milijardi trgovinska razmena - rekao je Vučić.


Predsednik kaže da Nemačka ide u nebesa kao trgovinski partner Srbije.

- Postaje za nas ubedljivo najznačajnija zemlja. Imali smo i razgovore koji nisu bili laki sa Šolcom i Berbokovom, ali ne možete uvek da izbarete lak put.

Kada je reč o večeri s Lajčakom i Kurtijem, predsednik je istakao da je razgovor bio težak a da predsednik Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja.


- Neki odbijaju da govore o ZSO ali za mene je važno da su svi nemački predstavnici govorili da ono što je potpisano mora da se sprovede u delo. I ono za šta smo bili kritikovani sada postaje tačka oslonca, a to što je bilo tobož loše po nas neki drugi ne žele da primenjuju.

Vučić kaže da je Nemačka najveći politički igrač u Evropi, ali i da mi ne možemo da promenimo stav Berlina po pitanju Kosova i Metohije i drugim pitanjima.

- Mi se borimo za što bolju poziciju Srbije u Nemačkoj. Uvek je dobro da idemo napred, a sutra uveče ću govoriti zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i Srbiju, a sami ljudi neka procene da li je to dobro ili loše - kazao je predsednik.


On je rekao da su izjave slabije ogledalo onoga što se dešavalo na sastanku, i da je naša pozicija teška, govoreći o sastanku sa Šolcom.

- U političkom smislu je nikada teža, plašim se sa svim što sledi i u ekonomskom smislu nikada teža. Velika je vest da imamo 4.3 odsto stopu rasta u prvom kvartalu, ali to moram da proverim, da ne bude samo fleš procena. Moramo da se borimo za investicije, iako ih nema nigde u Evropi. Teška pozicija za nas, ali sagledaćemo je i sutra ćemo pričati sa narodom - kazao je Vučić.

Predsednik dodaje i da je sa Šolcom pričao o energetskoj diversifikaciji, i da tek za dve godine mi možemo da završimo infrastrukturu kako bi obezbedili druge izvore gasa.

- Mi gradimo interkonektor sa Bugarskom. To ne pada sa neba. Mi imamo problem i sa gasom i sa naftom. Energenti nam postaju ogroman problem, sa Rusima krećemo u pregovore posle 10. Sa naftom moramo da vidimo šta će biti. Poslednjih 60 dana nam je izvor ruska nafta, zato što je jeftinija na tržištu, do sada je to bila iračka - dodao je on.


Vučić kaže da će se truditi da pronađe najbolja rešenja, i da se podvlači crta po pitanju poljoprivrednih proizvoda i energenata.

- Pregovaramo sa Britancima da pravimo skladišta nafte, moramo da širimo kapacitete za gas. Barem da za dve godine imamo milijardu kubnih metara gde da stavimo. To bi značilo da smo mirni dve meseca. Milion muka imamo, a narod mora da ima gas, industrija mora da ima gas, narod hoće naftu. Komplikovana situacija, ali sutra ćemo o tome - kazao je predsednik.

On je rekao da ćemo preživeti, ali da je pitanje kako ćemo preživeti - "sa modricama ili sa teškim ranama."

- Teški su pritisci i na Mađare. Veliki su pritisci, oni se drže postojano. Videćemo hoće li uskoro biti i tog šestog paketa sankcija Rusiji - dodao je predsednik.

Vučić kaže da Srbija ostaje na evropskom putu, i da ostaje vojno neutralna.


- Mi smo treći dan napada na Ukrajinu saopštili naše strateške stavove. Koliko oni bili teški ili komplikovani za braniti pred svima koji vas teraju da budete deo čopora, 71 dan Srbija je na istoj poziciji. Ja juče nisam skrivao našu poziciju, govorio sam na pristojan način, otvoreno i fer. Da li je to lako - nije. Nije ni jednostavno - kazao je on.

Predsednik kaže da će nastaviti da radi svoj posao, i da će sutra pričati više o velikim problemima sa kojima ćemo se suočavati.

Vučić je posetu glavnom gradu Nemačke na poziv kancelara Olafa Šolca, završio razgovorom sa ministarskom spoljnih poslova. Berbok je, u martu posetila Beograd, kada je poručila da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije. I nemački kancelar Šolc juče je, na konferenciji za medije, ocenio da bi zemlje kandidati trebalo da budu jedinstvene sa EU u osudi "brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine" i da treba da se priključe sankcijama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR