Glas Javnosti

KURTI SE OSILIO: Nisam za ugnjetavanje Srba, ali ne možemo da imamo supermanjinu na Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Methiji Aljbin Kurt, govorio je o procesu liberalizacije viznog režima za građane, izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog nepostojanja slobode kretanja za građane Kosova u šengenskom prostoru.

Kurti je rekao da će se ovaj proces završiti 1. januara 2024. godine, te da je Kosovo poslednja zemlja u Evropi koja i dalje ima vizni režim za svoje građane i da se, prema njegovim rečima, to radi nepravedno.

„Konačno, skoro više od 5 godina nakon što je Evropska komisija prvi put rekla da je ‘Kosovo ispunilo 95 neophodnih kriterijuma i da treba da se ukinu vize’, od 1. januara naredne godine to će biti urađeno i za Republiku Kosovo, poslednju zemlju u Evropi, gde još uvek postoje vize za građane, ma koliko nepravedno“, rekao je on.

Šef Vlade govorio je takođe i o članu 7 evropskog predloga, navodeći da se u njemu govori o samoupravljanju srpske zajednice za jedan adekvatan nivo samouprave.


Kurti je rekao da između Kosova i Srbije ima samo „de fakto“ priznanja.

„Nigde nema nikakve autonomije za lokalne Srbe na Kosovu. Oni su građani naše Republike i ja sam njihov premijer. Član 7 govori o samoupravljanju srpske zajednice za adekvatan nivo samoupravljanja. To znači da se pozivamo samo na okvirni sporazum Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Nema samouprave, nema samovlašća, postoji samo de fakto priznanje između Kosova i Srbije“, rekao je Kurti.

Premijer je, međutim, naveo i da na Kosovu ne mogu biti privilegovani ljudi po nacionalnoj osnovi, jer, kako je naglasio, „privilegija za nekog može biti diskriminacija za nekog drugog“.


„Nisam za diskriminisanje, ugnjetavanje, eksploataciju ili marginalizaciju Srba. Mi Albanci smo bili vek pod srpskom vlašću, ništa slično nećemo ponoviti i nikada nećemo ni pomisliti, ali isto tako ne možemo da imamo supermanjinu na Kosovu. Ne možemo imati privilegovane ljude na osnovu etničke ili verske pripadnosti, jer privilegija za nekoga postaje diskriminacija za nekog drugog. Zato vam garantujem da neće biti nikakvih netransparentnih rešenja koja podrivaju našu ustavnost i republički i demokratski poredak”, rekao je Kurti.

Glas javnosti/Top Channel/Gazeta ekspres/KosSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR