Glas Javnosti

KURTI PRIZNAO: ZSO ne možemo da izbegnemo, ali o teritorijalnoj autonomiji neću da razgovaram

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti je na današnjoj sednici Skupštine, na kojoj podnosi izveštaj o dijalogu sa Srbijom i ohridskom sastanku, priznao da Zajednica opština sa srpskom većinom postoji u sporazumu dogovorenom 18. marta.

Kurti je rekao da su mu zapadni saveznici jasno stavili do znanja da se međunarodne obaveze koje su postignute u ime tzv. "Kosova" ne menjaju, čak ni kada se promene vlade.

„Ako želimo da budemo tretirani kao država i da budemo priznati kao takvi, ne možemo da izbegnemo obaveze iz međunarodnih ugovora koje imamo. Te obaveze iz prošlosti su implicitno uključene u proces dijaloga, jer su pokrenute u razgovorima i bavićemo se svime iz pitanja našeg Ustava. Sve što radimo u tom pogledu je standard koji je već prihvatila svaka evropska demokratija. Ne nameravam mnogo da kritikujem sporazum od pre 10 ili 8 godina o ovim odlukama koje se nalaze u arhivima Brisela. Ali, naši saveznici podsećaju da su dogovori postignuti u ime naših zemalja, sa obavezama koje ostaju i kada se menjaju vlade“, rekao je između ostalog Kurti.

On je naglasio da će se protiviti svakoj nameri "teritorijalnog etnonacionalizma" i ponovio da neće prihvatiti nikakav model teritorijalne autonomije.„Sada imamo novi dokument u rukama i moramo da ga na najbolji način iskoristimo. Zaglavili smo sa prethodnim dokumentima. Sa ovim dokumentom možemo nastaviti. Važno je naglasiti da možemo zaustaviti svaku diskriminatornu mogućnost. Moramo izbjeći svako pozivanje na probleme koji su se pojavili u Bosni. Ono što smo dogovorili je pravno telo", rekao je Kurti.

Istakao je da demokratske zemlje ne tolerišu etnički zasnovana rešenja, jer su suprotna vrednostima i uverenjima demokratske vlasti Kosova.

"Kao što se sada traži, započećemo dug proces konsultacija, ali nikada neću razmatrati bilo koji model teritorijalne autonomije. Iako su se ti raniji sporazumi u velikoj meri oslanjali na teritorijalni naziv kao suštinski element. Teritorijalnost je bila pogrešna suština koju ne možemo dozvoliti niti ponoviti. Sada moramo da pređemo sa standarda Dačića i Vučića iz 2013. i 2015. na standarde Saveta Evrope i demokratskog sistema EU zasnovanog na građaninu", naglasio je Kurti.


Naveo je kako se Kosovo obavezalo da ozvaniči status Srpske pravoslavne crkve i obezbedi visok nivo zaštite za objekte verskog i kulturnog nasleđa u skladu sa postojećim evropskim modelima.

"Nemam razloga da izbegavam dijalog sa poglavarima Srpske pravoslavne crkve. Nećemo ulaziti u raspravu sa čelnicima Republike Srbije o ovom pitanju. Pozivam rukovodstvo Srpske pravoslavne crkve da se angažuje sa nama u dobroj nameri i u dobroj nameri da razgovaramo o sporazumu“, rekao je Kurti na sednici Skupštine.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR