Glas Javnosti

KURTI NEMA IZBORA: Moraće da formira ZSO, u suprotnom Zapad će ga skloniti

Politika
Autor: Glas javnosti

Profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu tvrdi da će tačka 7 evropskog predloga biti sprovedena uprkos kritikama opozicije i da je veća autonomija za Srbe "cena kojom će Kosovo platiti priznanje od strane Srbije".

“Zapravo, ta tačka je trampa za priznanje, jer je nemačko-francuski plan de fakto i de jure priznanje Kosova od strane Srbije. U okviru te tačke govori o priznanju nacionalnih simbola i ne samo simbola, jer kada je Srbija priznala lične karte, priznala je i simbole, ali kao simbole privremenih institucija Kosova. U ovom planu piše da će Srbija priznati nacionalne simbole, što znači de fakto i de jure priznavanje kosovske nacije", kaže Spahiu.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo će zauzvrat morati da prihvati veću autonomiju za Srbe na Kosovu.

“Tačka 7 je cena koju će Kosovo platiti za priznanje. To znači veću autonomiju Srbima na Kosovu u odnosu na ono što im pruža Ustav Kosova i Ahtisarijev plan. To se ranije odnosilo samo na autonomiju u kulturi, obrazovanju, zdravstvu, dok će sada ta autonomija biti veća, a koliko će biti veća oko toga će tek biti razgovora. U toj istoj tački postoji i ozvaničenje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao što su uradile sve države bivše Jugoslavije. U suštini, to bi značilo i priznanje države Kosovo od strane SPC”, ističe Spahiu.

Spahiu podseća da rasprava u kosovskoj skupštini o evropskom predlogu nije bila konstruktivna i plodonosna, jer se opozicija u skupštini bavila Kurtijevim stavovima od ranije, a ne samim predlogom.

"Svi napali Kurtija zašto je on promenio svoje stavove, dok se o interesima Kosova i francusko-nemačko planu nije raspravljalo, iako bi to trebalo da bude suština rasprave. Oni su se bavili njegovim stavovima, a ne time da li je on promenio stavove u negativnom ili pozitivinom smeru. Svakako mislim da to neće uticati na dalji razvoj situacije oko realizovanja francusko-nemačkog plana", kaže Spahiu.

Spahiu smatra da je opozicije ima plan za rušenje aktuelnog kosovskog premijera, ali ocenjuje da napada tamo gde je Kurti najjači.

"Sumnjam da će nešto postići, jer oni napadaju njegovu jaku, a ne slabu stranu. Ne napadaju ga što nije gradio puteve, što nije bilo progresa u zdravstvu, kulturu, privredi, a napadaju ga tamo gde on čvrsto stoji i to neće biti plodonosno za njih", tvrdi Spahiu.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR