Glas Javnosti

HOBOTNICA NAD VLADOM! Abazović i CIA traže pare kod Zorane Mihajlović i Siniše Malog

Politika
Autor: Glas javnosti

Potpredsednik Vlade Crne Gore i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović, po nalogu Amerikanaca, istražuje sporne poslove „Beograda na vodi“ jer se sumnja da je u izgradnji naselja na Savi oprano na desetine miliona evra.

Kako se saznaje u Crnoj Gori, Abazović se na ovu istragu odlučio posle hapšenja Antonia Fakinetija, izvršnog direktora italijanske kompanije "Picaroti Montenegro” (Pizzarotti), koja je bila glavni izvođač radova na luksuznom odmaralištu Portonovo u Boki Kotorskoj. Italijan je krajem decembra prošle godine uhapšen u Crnoj Gori i vrlo brzo pušten. Lisice su mu stavljene na ruke pod sumnjom da je preko povezanih firmi iz Crne Gore oprao više od 21 miliona evra, novca stečenog kriminalom. Istovremeno, crnogorskim preduzećima, koja je angažovao kao podizvođače na projektu "Portonovi" u Kumboru, ostao je dužan nekoliko miliona evra.

Onda se u istragu o Italijanovim poslovima uključio i Abazović. Po američkom nalogu, Abazović je, dva dana posle hapšenja Fakinetija, otišao Ujedinjene Arapske Emirate, gde je imao sastanak sa Mohamedom al Šalbanijem, predsednikom Kraljevskog suda i izvršnim direktorom Državnog investicionog fonda Dubaija. Osim razgovora o arapskim investicijama u Crnoj Gori, Abazović je dobio informacije o spornim poslovima kompanije „Picaroti“ u "Beogradu na vodi", kao i ulozi koju u tom projektu imaju sprski ministri finansija, odnosno rudarstva i energetike Siniša Mali i Zorana Mihajlović.


Italijanska kompanija "Picaroti" u "Beogradu na vodi" zajedno sa Milenijum Timom gradi Kulu Beograd. Samo taj posao je vredan oko sto miliona evra. Uskoro će se saznati koliko je tu oprano novca. Na tome već radi Dritan Abazović.

Ogranak kompanije “Picaroti” angažovan je kao glavni izvođač radova na “Kuli Beograd”, najvećem građevinskom objektu u srpskoj prestoni, koji je u okviru projekta “Beograd na vodi”. Pre tri godine kompanija “Belgrade Waterfront” i “Picaroti” su potpisali ugovor o gradnji. Srpski mediji su navodili da Italijani nastupaju preko preduzeća “Picaroti Milenium” čiji je suvlasnik sa četiri odsto građevinska firma “Milenijum tim”, poznata po velikom broju projekata koja je radila za državu - od gasifikacije, preko “Beograda na vodi” do radova na metrou u Makišu. Ovi poslovi su pripali ovoj firmi zahvajući bliskim vezama koje vlasnici ove kompanije Ivan Bošnjak i Stojan Vujko imaju sa vrhom Srpske napredne stranke, tvrde mediji.


Poslednji u nizu velikih poslova koji je ova kompanija od države dobila je nedavna privatizacija Instituta “Jaroslav Černi”, a najkontroverzniji je bio posao čišćenja terena nakon rušenja u Savamali, da bi na tom mestu kao podizvođač spornog “Picarotia”, “Milenijum tim” gradio Kulu Beograd. Koliko je firma bliska ljudima na vlasti pokazuje i otkriće da je brat ministra finansija Siniše Malog godinama vozio "audi” registrovan na “Milenijum tim”, a zatim i na vlasnički povezanu kompaniju. 

BONUS VIDEO Poznati profesor o budućnosti Novaka Đokovića

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR