Glas Javnosti

DVE GODINE OD PROGLAŠENJA VANREDNOG STANJA: Korona nas NAUČILA i šta je POLICIJSKI ČAS

Politika
Autor: Glas javnosti

Vanredno stanje je trajalo do 6. maja 2020. godine.

Pre tačno dve godine, na današnji dan, u Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa, koja još traje. Odluku o uvođenju vanrednog stanja potpisali su predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Vlade Ana Brnabić.

Odmah sutradan, 16. marta zatvoreni su vrtići, škole, fakulteti, teretane i prekinuta su sva sportska dešavanja. Bolnice je počela da čuva vojska, a uvedeno je i kažanjavanje svih koji prekrše izolaciju.



Dva dana kasnije, tačnije 18. marta u Srbiji je prvi put uveden policijski čas. Naime, zabrana kretanja bila je na snazi od prvog dana vanrednog stanja, ali se vreme zabrane izlaska menjalo - prvo je bilo zabranjeno od 20 časova do pet ujutru biti napolju, a onda je produžena.

Najpre je postojala kao preporuka, a potom je 18. marta prvi put uveden policijski čas od 20 časova do 5 ujutro narednog dana, dok je starijima od 65 godina u gradskim sredinama i osobama starijim od 70 godina u seoskim područjima bilo potpuno zabranjeno kretanje van domova.



Već 22. marta, policijski čas je produžen i trajao je od 17 do 5 sati. Tada je zabranjeno i okupljanje u parkovima, na javnim površinama i rekreacija na otvorenom, a 28. marta doneta je nova mera sloboda kretanja vikendom bila je ograničena od 15 časova do 5 ujutru.

Najduži policijski čas za Vaskrs

U aprilu su vlasti odlučile da okupljanja građana pre svega po izletištima ograniče dugim policijskim časovima tokom vikenda. Prvi takav je trajao 60 sati, od 10. aprila uveče do 13. aprila u ranim jutarnjim satima, da bismo najdužu zabranu kretanja imali za Uskrs, u periodu od 17. do 21. aprila, i to čak 84 sata.



Treći "vikend pod katancem" imali smo od 24. do 27. aprila i on je trajao 59 sati, dok je za prvomajske praznike zabrana izlaska važila od 30. aprila do 2. maja.

U znak podrške medicinskim radnicima, koji se bore da sačuvaju živote, građani su več druge večeri vanrednog stanja u znak podrške u 20 časova sa svojih balkona, prozora i iz dvorišta aplauzima pozdravljali one koji su na prvoj liniji fronta.



Vanredno stanje ukinuto na Đurđevdan

Vanredno stanje na teritoriji cele Srbije ukinuto je 6. maja, pošto je Skupština usvojila Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela Vlada Srbije. Ukidanjem vanrednog stanja i policijskog časa, prestala je zabrana kretanja za starije od 65 godina, uz preporuku lekara da se uzdržavaju socijalnih kontakata.

Od 8. maja u Beogradu je počeo da radi gradski prevoz, ali samo za zaposlene i uz poseban režim ulaska u vozila.



Sve do subote, 12. marta, u Srbiji je bilo obavezno nošenje maski, a nakon odluke Kriznog štaba i ta obaveza je ukinuta osim u zdravstvestvnim i ustanovama za smeštaj starih lica, piše Telegraf.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Okupirana Srbija u 15.03.2022 09:01:35 h
     0 
Nije nas korona naučila šta je nacistički policijski čas i protivustavno vanredno stanje, već ustaša iz Čipuljića.