Glas Javnosti

DVE GODINE OD PROGLAŠENJA VANREDNOG STANJA: Korona nas NAUČILA i šta je POLICIJSKI ČAS

Politika
Autor: Glas javnosti

Vanredno stanje je trajalo do 6. maja 2020. godine.

Pre tačno dve godine, na današnji dan, u Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa, koja još traje. Odluku o uvođenju vanrednog stanja potpisali su predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Vlade Ana Brnabić.

Odmah sutradan, 16. marta zatvoreni su vrtići, škole, fakulteti, teretane i prekinuta su sva sportska dešavanja. Bolnice je počela da čuva vojska, a uvedeno je i kažanjavanje svih koji prekrše izolaciju.Dva dana kasnije, tačnije 18. marta u Srbiji je prvi put uveden policijski čas. Naime, zabrana kretanja bila je na snazi od prvog dana vanrednog stanja, ali se vreme zabrane izlaska menjalo - prvo je bilo zabranjeno od 20 časova do pet ujutru biti napolju, a onda je produžena.

Najpre je postojala kao preporuka, a potom je 18. marta prvi put uveden policijski čas od 20 časova do 5 ujutro narednog dana, dok je starijima od 65 godina u gradskim sredinama i osobama starijim od 70 godina u seoskim područjima bilo potpuno zabranjeno kretanje van domova.Već 22. marta, policijski čas je produžen i trajao je od 17 do 5 sati. Tada je zabranjeno i okupljanje u parkovima, na javnim površinama i rekreacija na otvorenom, a 28. marta doneta je nova mera sloboda kretanja vikendom bila je ograničena od 15 časova do 5 ujutru.

Najduži policijski čas za Vaskrs

U aprilu su vlasti odlučile da okupljanja građana pre svega po izletištima ograniče dugim policijskim časovima tokom vikenda. Prvi takav je trajao 60 sati, od 10. aprila uveče do 13. aprila u ranim jutarnjim satima, da bismo najdužu zabranu kretanja imali za Uskrs, u periodu od 17. do 21. aprila, i to čak 84 sata.Treći "vikend pod katancem" imali smo od 24. do 27. aprila i on je trajao 59 sati, dok je za prvomajske praznike zabrana izlaska važila od 30. aprila do 2. maja.

U znak podrške medicinskim radnicima, koji se bore da sačuvaju živote, građani su več druge večeri vanrednog stanja u znak podrške u 20 časova sa svojih balkona, prozora i iz dvorišta aplauzima pozdravljali one koji su na prvoj liniji fronta.Vanredno stanje ukinuto na Đurđevdan

Vanredno stanje na teritoriji cele Srbije ukinuto je 6. maja, pošto je Skupština usvojila Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela Vlada Srbije. Ukidanjem vanrednog stanja i policijskog časa, prestala je zabrana kretanja za starije od 65 godina, uz preporuku lekara da se uzdržavaju socijalnih kontakata.

Od 8. maja u Beogradu je počeo da radi gradski prevoz, ali samo za zaposlene i uz poseban režim ulaska u vozila.Sve do subote, 12. marta, u Srbiji je bilo obavezno nošenje maski, a nakon odluke Kriznog štaba i ta obaveza je ukinuta osim u zdravstvestvnim i ustanovama za smeštaj starih lica, piše Telegraf.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Okupirana Srbija u 15.03.2022 09:01:35 h
     0 
Nije nas korona naučila šta je nacistički policijski čas i protivustavno vanredno stanje, već ustaša iz Čipuljića.