Glas Javnosti

DA LI JE BUDUĆNOST SRBIJE U BRIKS-u? Ruski mediji o inicijativi Pokreta socijalista

Politika
Autor: Glas javnosti

Ruski mediji posvećuju veliku pažnju inicijativi da Srbija pristupi BRIKS-u.

Dvojica poslanika „Pokreta socijalista“ Aleksandra Vulina, šefa BIA, koga je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država 11. jula stavilo na listu sankcija, podneli su predlog predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću za usvajanje Rezolucije o pridruživanju Srbije BRIKS-u.

Pokret socijalista je deo poslaničkog kluba SNS-a.

Istovremeno, i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je da BiH podnese zahtev za članstvo u BRIKS-u, navodeći na svom nalogu na X (bivši Tviter) da „EU ima alternativu“.

S obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvek novi i nejasni uslovi za prijem u Uniju, „smatram da BiH treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKSU-u“, napisao je Dodik.

Ovakve inicijatove dočekane su sa entuzijazmom u ruskim medijima.

Gazeta piše da je „Pokret socijalista“ Srbije podneo zahtev za priključenje Srbije BRIKS-u, navodeći da „posle 30 godina svet ponovo postaje multipolaran i da se približava kraj političke hegemonije kolektivnog Zapada“.

Prema Pokretu socijalista, napominje ruska Gazeta, dve trećine građana Srbije podržava pridruživanje BRIKS-u. Oni to doživljavaju kao opciju „sa izgledima za brz i kvalitetan ekonomski razvoj“, navodi ruski medij.

I TASS izveštava o inicijativi Pokreta Socijalista prenoseći delove iz dokumneta.

„Nedostatak otvorenog socijalnog dijaloga, nametanje eu integracija kao gotovih rešenja i jedini način, kao i licemerje briselske administracije, stalne političke ucene i zahtev za napuštanje dela teritorije države doveli su do toga da su građani Srbije konačno masovno shvatili da su žrtve dobro promišljene manipulacije kolektivnim Zapadom.

Rezultat svega toga je činjenica da skoro dve trećine građana članstvo Srbije u BRIKS-u doživljava kao bolju i prihvatljiviju opciju integracije, što dugoročno gledano predstavlja najbolje izglede za brz i kvalitetan ekonomski razvoj“, navodi se u saopštenju.

TASS ukazuje i da je predsednik bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik izneo predlog da Bosna i Hercegovina treba da se pridruži BRIKS-u i da ne čeka sledeće nejasne zahteve EU po pitanju članstva u zajednici.

Ruski RT izveštava o inicijativama Srbije i želajama Milorada Dodika napominjući takođe da prema navodima Pokreta socijalista „dve trećine građana Srbije podržava pristupanje BRIKS-u“.

Podsetimo da je prošle nedelje u intervjuu za ruski list Izvestija poslanik Zoltan Dani, iz Dačićevog SPS-a koalicionog partnera SNS-a, takođe naveo da bi trebalo razmotriti pristupanje Srbije BRIKS-u posebno zato što se radi o „multipolarnom svetskom politički integrisanom sistemu koji pruža velike mogućnosti za bilateralne međunarodne odnose“.

Dani je čak nagovestio mogućnost da Srbija prizna Krim i Donbas kao deo Rusije, navodeći da će to zavisiti od toga kako će se u budućnosti razvijati međunarodna situacija.


Podsetimo, u predlogu Rezolucije „Pokreta socijalista“ koji je podnet predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću odluka o pristupanju BRIKS-u trebalo bi da bude doneta nakon široke javne rasprave i sprovedenog referenduma.

“Svesni činjenice da se svet u kom živimo nepovratno menja, izražavamo potrebu da se pred javnošću Republike Srbije otvori široki društveni dijalog o nespornoj činjenici da tzv. evropski put Srbije ima jasnu alternativu oličenu u procesu priključenja organizaciji BRIKS, kao trenutno najaktuelnijeg globalnog ekonomsko-političkog integrativnog procesa”, navodi se u Rezoluciji.

Kažu da bi se time potvrdila privrženost Srbije uspostavljanju pravednijeg svetskog poretka, koji bi bio zasnovan na bezuslovnom poštovanju međunarodnog prava i ograničio “višedecenijsku zapadnu hegemoniju i svetu doneo više sigurnosti i stabilnosti”.

Zahtevaju od Vlade Srbije da u roku od 30 dana od eventualnog usvajanja Rezolucije, od BRIKS-a zatraže mesto države posmatrača, ali i da se formira Ministarstvo za pridruživanje Brics-u i usvoji za to posebna strategija.

Rezolucija bi predsednika Skupštine obavezala da raspiše referendum po ovom pitanju.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR