Glas Javnosti

ŠIRENJE BRIKS-A POKUŠAJ REVIZIJE - UGROŽAVA SVETSKI POREDAK I EVROPU?!

Svet
Autor: Glas javnosti

Širenje BRIKS-a ukazuje na želju da se uspostavi alternativni poredak, osmišljen da zameni ono što nazivamo svetskim poretkom koji se danas smatra previše zapadnim, izjavio Makron.

Pokušaji revizije uspostavljenog svetskog poretka prete da oslabe Zapad i Evropu, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron tokom govora na godišnjoj konferenciji ambasadora ove zemlje.

„Situacija na međunarodnoj sceni se komplikuje, što preti rizikom slabljenja Zapada i, konkretno, Evrope. Moramo trezveno pristupiti tome, ne padajući u preterani pesimizam. Dešava se revizija svetskog poretka, njegovih principa, raznih oblika njegove organizacije, gde je Zapad zauzimao i zauzima dominantnu poziciju“, istakao je Makron.

Prema rečima francuskog lidera, stalno se osporava uloga Saveta bezbednosti UN, kao i mnogih drugih međunarodnih organizacija, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

„Sve više zemalja smatra da ove strukture nemaju legitimitet da nameću određena pravila. One su stvorene u svetu u kome te države nisu postojale i da ne odgovaraju geopolitičkoj, demografskoj i vojnoj realnosti. To se prenosi na ono što smo videli poslednjih dana sa pokušajima proširenja BRIKS-a. Ono (širenje BRIKS-a) ukazuje na želju da se uspostavi alternativni poredak, osmišljen da zameni ono što nazivamo svetskim poretkom koji se danas smatra previše zapadnim“, objasnio je Makron.

On je napomenuo da u ovoj situaciji ne sme da se dozvoli rasparčavanje sveta i da se drži jedinstva.

Samit BRIKS-a održan je u Johanesburgu 22-24. avgusta pod predsedavanjem Južne Afrike. Njemu su prisustvovali lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, dok je Rusiju predstavljao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je na samitu putem video-poziva.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je na samitu objavio zvanični poziv Argentini, Egiptu, Iranu, Etiopiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji da se pridruže BRIKS-u. On je rekao da će punopravno članstvo novih zemalja koje se priključuju BRIKS-u početi 1. januara 2024. godine.

Glas javnosti/ S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR