Glas Javnosti

Ministarka Đedović imala važan dijalog o energetskoj tranziciji

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbija želi da postavi ambiciozne, ali ostvarive ciljeve u energetskoj tranziciji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović danas je u Berlinu, u okviru Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji, razgovarala sa državnom ministarkom za evropske poslove i klimatska pitanja Nemačke Anom Lirman.
Teme sastanka bile su saradnja dve zemlje u oblasti energetike i podrška Nemačke Srbiji u procesu energetske tranzicije, saopštilo je resorno ministarstvo.


-Srbija je spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetskih i klimatskih politika, koji predstavljaju i važnu dimenziju procesa evropskih integracija- poručila je ministarka Đedovićeva.

Ona je naglasila da Srbija želi da postavi ambiciozne, ali ostvarive ciljeve u energetskoj tranziciji, što je predmet Integrisanog energetskog i klimatskog plana čija je izrada u toku.

-Srbija se opredelila da sledi EU u njenim težnjama za dostizanjem karbonske neutralnosti, ali da bismo bili uspešni u tom procesu važno je da imamo snažnu i kontinuiranu tehničku i finansijsku podršku naših partnera iz EU, kako bi energetska tranzicija bila sprovedena na finansijski održiv i socijalno pravedan način – navela je Đedović.

Ona je dodala da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje na projektima koji se tiču razvoja energetske infrastrukture, gradnje novih kapaciteta iz OIE i povećanja energetske efikasnosti, kao i da je zahvalna Nemačkoj na dosadašnjoj podršci projektima u energetskom sektoru.


Navela je da o benefitima te saradnje za građane Srbije najbolje govore napredak u izgradnji Transbalkanskog koridora, koji je važan za sigurnost snabdevanja, ali i regionalnu umreženost, zatim rekonstrukcija postojećih elektrana i priprema novih projekata u oblasti OIE.

Lirman je upoznala ministarku Đedović sa planovima za uspostavljanje regionalne platforme za dijalog o klimatskom partnerstu za region Zapadnog Balkana.

Platforma za dijalog o klimatskom partnerstvu ima za cilj da obezbedi veću energetsku sigurnost zemljama Zapadnog Balkana za narednu zimu, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR