Glas Javnosti

Popust na struju ima više od miliona građana – evo kako i do 40 odsto manjeg računa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Oglasila se ministarka Đedović Handanović.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a da su građani i ove grejne sezone ostvarili značajne popuste smanjenjem potrošnje električne energije.


Za novembarske i decembarske račune građani su do sada podneli 13.000 žalbi Elektroprivredi Srbije (EPS), od kojih je većina rešena, i za koje je u preko 50 procenata slučajeva utvrđeno da su bile neosnovane, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je za RTS rekla da se „svaka reklamacija ispituje u roku koji je za to predviđen“.

– Svaki građanin će dobiti odogovor i niko neće biti oštećen – rekla je Đedović Handanović.

Ocenila je da „nije toliko povećan broj reklamacija“ u odnosu na isti period prošle godine.

Đedović Handanović je kazala da će se problem očitavanja potrošene struje rešiti onda kada se budu ugradila pametna brojila, navodeći da je 100.000 takvih brojila ugrađeno prošle godine.

-Građani su i ove zime pokazali odgovornost u potrošnji električne energije u svojim domaćinstvima što je veoma važno za naš energetski sistem ali i njihove novčanike. U decembru je pravo na popust ostvarilo 1,6 miliona domaćinstava, dok je petina domaćinstava ostvarila najveći popust od 40 odsto. To pokazuje da postoji puno prostora za promenu naših navika i hvala građanima na odgovornoj potrošnji i ponašanju-rekla je Đedović Handanović.


Ona je ukazala da se i u ovoj godini nastavlja sa pružanjem podrške najugroženijim građanima olakšicama na računima za struju gas ili grejanje koje idu i do 50 odsto.

-Izmenama i dopunama Uredbe o energetski ugroženom kupcu u trećem kvartalu prošle godine, omogućili smo da veći broj građana može da smanji svoje račune. Do sada je više od 160.000 građana ostvarilo popuste za električnu energiju, gas ili grejanje koji idu i do 50 odsto, među kojima su najpre korisnici novčane socijalne pomoći ali i penzioneri sa minimalnih primanjima. Očekujem da će taj broj biti veći i pozivam sve građane da se prijave i raspitaju u svojim opštinama. Nastavili smo da radimo na tome da sa nadležnim institucijama, poput Republičkog fonda penzijsko i invalidsko osiguranje, omogućimo sticanje prava na smanjenje računa po službenoj dužnosti, tako da će građani bez odlazaka na šaltere moći da ostvare popuste- rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da su zbog industrijskog razvoja zemlje planirane nikada veće investicije u energetsku infrastrukturu.


-Bez sigurnog snabdevanja energijom i energentima nema industrijalizacije Srbije, novih bolnica, naučnih parkova i radnih mesta. Mi smo to prepoznali i već u narednim mesecima završavamo određene projekte kao što je termoelektrana Kostolac kapaciteta 350 MW koja će biti prvo proizvodno postrojenje EPS-a posle više od tri decenije. Takođe, u završnoj fazi je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu koje je veoma značajno zbog zaštite životne sredine i kvaliteta vazduha. Počeli su radovi na platformama za vetropark Kostolac koji će biti prvo postrojenje EPS-a iz obnovljivih izvora energije i taj vetropark imaćemo na mreži u prvoj polovini naredne godine-rekla je ona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR