Glas Javnosti

Unapređenje energetske bezbednosti: Ministarka Đedović ističe značaj novog gasnog interkonektora

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ona je podsetila da su pre mesec dana u Azerbejdžanu dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas u jutarnjem televizijskom gostovanju da je aktiviranjem gasne interkonekcije Srbija-Bugarska postignut značajan napredak u ostvarivanju veće energetske bezbednosti naše zemlje.


- Započeli smo novu eru u snabdevanju prirodnim gasom, omogućavajući diversifikaciju izvora snabdevanja. Puštanjem u rad gasne interkonekcije Srbija-Bugarska stvorili smo fizičku osnovu za dobijanje gasa iz raznolikih izvora, uključujući Azerbejdžan, Kaspijski region, LNG terminal u Aleksandropolisu, kao i ruski gas iz gasovoda Balkanski tok. Ovaj gasovod ima ogroman međunarodni značaj, pružajući Srbiji ključnu tranzitnu poziciju na evropskoj gasnoj mapi. Postojeći kapacitet gasovoda, koji sada iznosi milijardu i 800 miliona kubnih metara gasa godišnje, ima potencijal za povećanje na 3,2 milijarde. Ovo je od suštinskog značaja, imajući u vidu očekivani rast potreba za gasom u našoj zemlji do kraja decenije - istakla je Đedović Handanović.
Ministarka je naglasila da su pre samo mesec dana dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana do 2026. godine, s mogućnošću značajnog povećanja nakon tog perioda.

  • Evropa s pažnjom posmatra Azerbejdžan kao ključnog snabdevača gasom, planirajući značajno proširenje kapaciteta. Mi smo na tom istom putu, s obzirom da je Azerbejdžan naš dugogodišnji prijatelj s kojim razvijamo snažne političke i ekonomske veze. Bez sumnje, postaje dugoročni energetski partner za nas - naglasila je Đedović Handanović.

Ministarka je takođe asertivno izjavila da je energetski sistem adekvatno pripremljen za izazove hladnih zimskih dana, pružajući građanima sigurnost da ne moraju brinuti, jer su osigurani dovoljni resursi energije i goriva za predstojeću grejnu sezonu.


- Imamo dovoljno rezervi uglja za 23 dana ukoliko bi se desilo nešto nepredviđeno u Mađarskoj i Banatskom Dvoru uskladišteno je 630 miliona kubnih metara gasa što je dovoljno za 65 dana prosečne potrošnje u grejnoj sezoni dok su toplane i Republička direkcija za robne rezerve popunili svoje kapacitete - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da je usled energetske krize, kroz novu odluku Vlade Srbije o energetski ugroženom kupcu, obezbeđeno da veći broj socijalno ugroženih građana, kao i primaoca uvećane socijalne pomoći, ostvari popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

- Drago mi je što smo od početka grejne sezone omogućili da se broj domaćinstava koji ostvaruju popuste poveća sa 72.000 na oko 160.000 dinara po službenoj proceduri dok je oko 100.000 penzionera, koji imaju primanja niža od 21.766,26 dinara, ostvarilo popuste od 1.000 dinara na računima za električnu energiju do kraja grejne sezone. Time vodimo odgovornu politiku i pružamo podršku našim najstarijim i najugroženijim građanima. Takođe, svi građani koji troše manje električne energije u odnosu na prošlu i 2021. godinu mogu da umanje svoje račune do 50 odsto. Želimo da motivišemo ljude da racionalno troše energiju i drago mi je da je preko polovine domaćinstava prošlog meseca ostvarilo pravo na popuste dok je 30 odsto domaćinstava ostvarilo maksimalni popust od 40 odsto - rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila da hidroelektrana Đerdap 1 važan deo istorije, ali i budućnosti naše zemlje imajući u vidu da je izgrađena u rekordnom roku i da već 50 godina služi našem energetskom sistemu.

- Nedavno završena revitalizacija kojom je produžen radni vek za 30 do 40 godina i povećana instalisana snaga za čak 100 zelenih megavata što je od velikog značaja za sigurnost snabdevanja građana i privrede električnom energijom - rekla je ministarka.

Glas javnosti/T02S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR