Glas Javnosti

NOV SISTEM ZAPOŠLJAVANJA U HRVATSKOJ: Roboti priskaču u pomoć

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica odlučio je da prekine zapošljavanje "preko veze" u državnoj službi i raspisao je tender za potpunu digitalizaciju procesa prijema, na koji je prošle nedelje stiglo devet ponuda, piše Jutarnji list.

„Izrada Metodologije ima za cilj da spreči ponavljanje zadataka i da kandidati koji su više puta učestvovali u testiranju ili na drugi način bili upoznati sa sadržajem prethodnih testova imaju prednost u odnosu na ostale kandidate“, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Raspisana je nabavka za takozvani „Centralizovani sistem selekcije i normativni okvir“ za prijem u državnu službu, što znači da bi proces prijema bio u potpunosti digitalizovan kako bi se, između ostalog, izbeglo prijavljivanje pitanja na državnom stručnom ispitu, zapošljavanje „preko veze” i sa „članskom kartom”.

List podseća, samo jedan od poslednjih poznatih slučajeva, naime, Josipu Rimac, bivšu državnu sekretarku u Ministarstvu uprave, Uskok sumnjiči da je svojim prijateljima i stranačkim kolegama pomagala da polažu državni stručni ispit.

Kako više ne bi odgovarala za zapošljavanje "preko linka", Vlada je odlučila za 10,9 miliona kuna (1Evro-7,5 kuna), kolika je vrednost kupovine, kupiti program koji će, jednostavno rečeno, nasumično "izbaciti" pitanja i biraju najbolje kandidate prema unapred definisanim kriterijumima.

„Cilj projekta je uspostavljanje objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, zasnovanog na realnim potrebama i obezbeđenim finansijskim sredstvima, čime će se obezbediti zapošljavanje najboljih i najkompetentnijih kandidata i na taj način doprineti poboljšanju efikasnosti javne uprave i povećanju javne uprave."


Kako se navodi u selekciji, selekcija će se vršiti centralizovano, putem onlajn testiranja, "što će obezbediti objektivnost i transparentnost postupka selekcije kandidata", piše Jutarnji.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR