Glas Javnosti

HRVATSKA SPREMNA ZA EVROZONU: Poznato kada će Evropski parlament dati zeleno svetlo za uvođenje evra

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za ulazak Hrvatske u evrozonu Zigfrid Murešan poručio je danas da je Hrvatska spremna da se pridruži članicama Unije koje koriste evro, a da bi EP o njegovom izveštaju trebalo da glasa na plenarnoj sednici početkom jula.

Murešan se danas tokom zvanične poste Zagrebu sastao sa premiejrom Andrejem Plenkovićem, potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Zdravkom Marićem i guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem, a u Hrvatskom saboru je učestvovao na zajedničkoj sednici Odbora za finansije i državni budžet i Odbora za regionalni razvoj i fondove Evropske unije, javlja Hina.

„Moj zaključak je da je Hrvatska spremna da se pridruži evrozoni“, izjavio je Murešan na konferenciji za medije, navodeći i da je hrvatska privreda „dobro integrirsana s privredom evrozone“.

On je najavio da će svoj izveštaj, u kojem će preporučiti da Hrvatska uđe u evrozonu 1. januara 2023. godine, u utorak ujutro prezentovati na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Evropskog parlamenta.

Očekuje se da će Odbor o Murešanovom izveštaju glasati 20. juna, nakon čega bi trebalo da se nađe na dnevnom redu plenarne sednici EP u Strazbouru, između 4. i 7. jula.

Evropska komisija je početkom ljuna objavila da Hrvatska ispunjava sve kriterijume i da je hrvatsko zakonodavstvo u celosti usklađeno sa zahtevima iz Ugovora o funkcionisanju EU i sa Statutom Evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke, čime je spremna da od 1. januara 2023. godine postane 20. članica evrozone.

Konačnu odluku o hrvatskom članstvu u evrozoni usvajanjem zakonodavnih akata trebalo bi da usvoji Savet za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN) na sastanku 12. jula kada će biti doneta uredba o pristupanju Hrvatske evropodručju i uredba o definitivnom kursu po kojem će se hrvatska nacionalna valuta kuna menjati za evro.

Prema današnjem zvaničnom kursu HNB, jedna kuna (HRK) vre

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP