Glas Javnosti

HRVATSKA BI MOGLA DO KRAJA JUNA DA UĐE U ŠENGEN: Lepa zamisao, ali tu su Slovenci

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je kako bi Hrvatska trebalo da bude primljena u šengenski prostor do kraja juna, odnosno do kraja predsedavanja Francuske Savetom Evropske unije.

Iako se oko ulaska Hrvatske u Šengen vode brojne polemike, te se spominje i mogućnost da određene države, pre svega Slovenija, blokiraju ovaj proces, Metsola ističe kako bi svaka blokada bila sramotna.


- Hrvatsku što pre treba primiti u Šengen i svako odlaganje ovog procesa i blokiranje pristupa bilo bi nedopustivo - rekla je Metsola.

Ipak, mediji u Sloveniji ističu kako bi u narednom periodu nova slovenačka vlada koju predvodi Robert Golob mogla aktuelizovatii problem ulaska Hrvatske u Šengen.


- Gordijev čvor koji od osamostaljenja zaoštrava odnose među komšijama, prekinut je presudom arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje. Dok su u Zagrebu uvereni da pitanja ne treba povezivati, u Ljubljani se više puta čulo da samo ispunjvanje svih uslova može južne komšije uvesti u Šengen - prenose mediji u Sloveniji.

Prema navodima portala 24ur, budući premijer Slovenije Robert Golob već je nagovestio kako namerava insistirati na rešavanju ovog pitanja dok je, najverovatnije buduća ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon još ranije ocenila kako Hrvatska nije spremna za Šengen.

- Neka uđe kada je spremna, a za sada nemamo informacija da je spremna - rekla je Fajon u februaru 2021. godine.

Prethodna vlada u Sloveniji kojom je predsedavao Janez Janša posebno se zalagala za proširenje Šengena na Hrvatsku, a veliki koraci u tom pravcu učinjeni su još tokom predsedavanja ove države Većem Evropske unije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR