Glas Javnosti

Najjeftinija zemlja za život u Evropi nalazi se u našem komšiluku

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Severna Makedonija je, uz Tursku, najjeftinija zamlja za život u Evropi, jer su, prema podacima nemačkog zavoda za statistiku Destatis, troškovi dvostruko niži nego u Nemačkoj.

Severna Makedonija je rekorder je po niskim cenama u mnogim kategorijama, pokazuju podaci Destatisa.

Nemački statističari analizirali su cene velikog broja proizvoda i usluga u različitim kategorijama u 40 evropskih zemalja.


Od marta ove godine, Severna Makedonija je delimično skuplja od Turske, a jeftinija od svih ostalih zemalja na evropskom kontinentu.

Analiziraju se cene hrane, pića, duvana, odeće, energije, prevoza, telekomunikacija, kulturnog života i zabave, kao i hotela i restorana.

Severna Makedonija je je u svim tim kategorijama među zemljama s najnižim cenama, a u mnogima od njih ubedljivo najjeftinija.

Reperne cene za istraživanje su one u Nemačkoj sa kojima su poređene druge zemlje.

U svim kategorijama, cene u Severnoj Makedoniji su na nivou od 49 odsto od cena u Nemačkoj, a u proseku je jeftinije samo u Turskoj, gde je nivo cena 39 odsto od nemačkog proseka.

Na primer, hrana i bezalkoholna pića u Severnoj Makedoniji su 62 procenta proseka u Nemačkoj, što ih čini najjeftinijim među svih 40 evropskih zemalja.

Ovde se izračunavaju prosečne cene hleba, mesa, ribe, mlečnih proizvoda i jaja, ulja i naftnih derivata.

Cene voća, povrća i krompira u Severnoj Makedoniji su daleko najjeftinije u Evropi, jer su na nivou od 45 odsto cena u Nemačkoj.

Poređenja radi, u regionu Balkana cene su u Srbiji na nivou od 86 odsto nemačkih, u Hrvatskoj 76 odsto, u Grčkoj 67 odsto, a u Albaniji 77 odsto.

Cigarete i duvanski proizvodi su jeftiniji samo u Turskoj, a cene duvana u Severnoj Makedoniji su svega trećina cena u većini zemalja članica EU, a u poređenju sa nekim zemljama su pet puta jeftinije.

Isto važi i za odeću i obuću, gde niže cene u tim sektorima na evropskom tlu ima samo u Turskoj.

Što se tiče energenata, odnosno električne energije, gasa i i drugih goriva, četiri evropske zemlje su jeftinije od Severne Makedonije. To su: Turska, Srbija, Albanija, Crna Gora i Mađarska, kojje imaju identične cene energenata.  


Samo Turci, Poljaci i Rumuni plaćaju manje telekomunikacione troškove od građana Severne Makedonije, a šest evropskih zemalja ima jeftinija alkoholna pića: Mađarska, Nemačka, Austrija, Italija, Poljska i Rumunija.

Za hotele i restorane ćete morati da potrošite manje nego u Severnoj Makedoniji ako idete u Tursku, Bugarsku ili Albaniju, ali su ugostiteljske usluge 51 odsto niže nego u Nemačkoj, a još jeftinije nego u Švajcarskoj, Islandu, Norveškoj ili Danskoj.

Prema podacima Destata, najjeftiniji odmor je u Albaniji i Turskoj, pa zatim u Grčkoj i Hrvatskoj.  


Glas javnost/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR