Glas Javnosti

Severna Makedonija zabranila albanskom hodzi ulazak u zemlju, zbog rizika za nacionalnu sigurnost

Makedonija
Autor: Glas javnosti

Albanskom hodži Ahmedu Kalaji zabranjen je ulazak u Severnu Makedoniju zbog toga što bi mogao da predstavlja "rizik za nacionalnu sigurnost".

Vest je objavio sam hodža na Fejsbuku, gde je podelio i dokumentaciju koju mu je makedonska policija predala na graničnom prelazu.

"Poseta predstavlja pretnju javnom redu, nacionalnoj sigurnosti, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima Severne Makedonije", navodi se, između ostalog, u dokumentu koji je policija dala hodži, a on objavio na Fejsbuku.

Kalaja dodaje i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" - "previše lepa da bi bila istinita", odnosno da bi se jednog dana granice prelazile bez prepreka.


"Putovao sam kroz celu Evropu i Britaniju bez prepreka. Šovinistička politika države Severne Makedonije prema Albancima nije okončana. Razlog zabrane je naveden u pismu, normalno da nemate gde da se žalite osim Bogu”, dodao je on.

Naveo je i da se nada da će reagovati institucije - Ombudsman, Ministarstvo spoljnih poslova.

"Izvinjenjenje vernicima i građanima Skoplja zbog monstruoznih politika onih koji ih vode", napisao je hodža.

Kalaja je prisutan na Jutjub kanalu i poznat je kao kontroverzan i "tvrdolinijski verski predstavnik", a poznat je po svom stavu protiv LGBT osoba i tome što je formirao koaliciju vernika protiv LGBT osoba kako bi "zaštitili porodicu".

Takođe, on je 2015. godine nazvao rat u Siriji „svetim ratom“ i pozvao muslimane širom sveta da se pridruže borbi.

Određeni broj Albanaca iz Albanije i s Kosova, uključujući one koji dolaze redovno u Kalajinu džamiju, navodno je otputovao u Siriju kako bi se borio protiv takozvane Islamske države, a mnogi su ostali u kampovima.Glas javnosti/Mediji
BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR