Glas Javnosti
posta

BAVILI SE NEZAKONITIM RADNJAMA: Podignuta optužnica protiv tri bivša ministra i potpredsednika vlade Hrvatske

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Županijski sud u Zagrebu podigao je optužnicu protiv trojice smenjenih HDZ ministara Darka Horvata, Josipa Aladrovića i Tomislava Tolušića i bivšeg potpredsednika vlade Borisa Miloševića iz redova SDSS.

Optužnice se ponajviše odnose na nameštanje podrške za područja naseljena nacionalnim manjinama, nezakonito zapošljavanje u državnim službama i na druge nezakonite radnje.

Reč je o jedinstvenoj optužnici koja uključuje tri hrvatska ministra i potpredsednika Vlade iz reda nacionalnih manjina koji su smenjeni zbog različitih afera koje su rezultirale i ovom optužnicom USKOK-a, piše N1.


Horvat je uhapšen u februaru ove godine zbog sumnje na zloupotrebu položaja.

Prvi je ministar u Hrvatskoj koji je uhapšen za vreme trajanja mandata, a na funkciji ministra građevinarstva bio je 2020. godine, dok je prethodno neko vreme bio ministar privrede, preduzetništva i trgovine. I prije hapšenja, Horvata je policija ispitivala još 2020, nakon što je uhapšena njegova pomoćnica Ana Mandac, zbog povezanosti sa slučajem bivše državne sekretarke Ministarstva uprave Josipe Rimac. Horvat je na kraju i uhapšen zbog poruka koje su pronađene u telefonu Ane Mandac, a koje su istražitelji smatrali važnim dokazom u istrazi protiv bivšeg ministra u aferi s nezakonitim dodelama podrške malim preduzetnicima.


Istražitelji su pronašli i cele popise firmi koje su Mandac slali bivši potpredsednik Vlade Boris Milošević i nekadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i državni sekretar iz Ministarstva regionalnog razvojaVelimir Žunac i direktorka uprave Katica Mišković. Radilo se o firmama ljudi koji su im bili bliski, s kojima su bili politički povezani, a brojne firme bile su u vlasništvu predstavnika manjina. Za ove zadnje lobirao je Milošević, a istražitelji su pronašli i poruke u kojima mu Mandac javlja da je popis od 15-ak firmi koji joj je dostavio potrebno prepoloviti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR