Glas Javnosti

Srbija ne može protiv volje svog naroda da uvodi sankcije Rusiji

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Sankcije Zapada protiv Rusije nisu zasnovane na međunarodnom pravu, niti ih je usvojio Savet bezbednosti UN koji je jedino ovlašćeni organ za preduzimanje mera prinude. Sankcije protiv Rusije i pored ogromnih pritisaka njihovih nosilaca, nije prihvatilo tri četvrtine članica svetske zajednice

Beogradski forum za svet ravnopravnih podržava zvanični principijelni stav najviših državnih institucija da Srbija ne uvodi bilo kakve sankcije Rusiji. Srpski narod je 90-tih godina prošlog veka iskusio najteže nepravedne sankcije u novijoj istoriji civilizacije čije nehumane posledice i danas oseća. Zato, svakome treba da bude jasno zašto Srbija ne želi da išta slično iskusi bilo koji narod ili zemlja.

Srbija ne može protiv volje svog naroda da uvodi sankcije Rusiji samo zato što je to u interesu vodećih zemalja Zapada – članica EU i NATO. Tako nešto ne bi ni najmanje doprinelo okončanju sukoba u Ukrajini ali bi svakako bilo veliko poniženje za Srbiju kao staru evropsku državu koja je svoju principijelnost, moralnu čvrstinu i privrženost miru, iskazivala uvek kada je to bilo najteže za čovečanstvo, uključujući njen nemerljiv doprinos pobedi nad naci-fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Sankcije Zapada protiv Rusije nisu zasnovane na međunarodnom pravu, niti ih je usvojio Savet bezbednosti UN koji je jedino ovlašćeni organ za preduzimanje mera prinude. Zato su te sankcije jednostrane i nezakonite.


Srbija je opredeljena za mir dijalogom, pravom, istim standardima i otklanjanjem uzroka sukoba. Sankcije nisu sredstvo mira već politike sile, konforntacije i ekonomsko-socijalnog iznurivanja.

Sankcije protiv Rusije i pored ogromnih pritisaka njihovih nosilaca, nije prihvatilo tri četvrtine članica svetske zajednice, među kojima su i sve zemlje rastuće ekonomske i političke moći kao što su Kina, Indija, Brazil, JAR, Egipat, Saudi Arabija i mnoge druge, koje su izabrale put novog, multipolaranog svtskog poretka zasnovanog na demokratskim principima suverene ravnopravnosti, nemešanja i miroljubive koegzistencije.

Srbija kao suverena, nezavisna, vojno neutralna i miroljubiva nema tradiciju niti interesa da poslušnički sledi bilo čije duple standarde, zahteve, sredstva i metode koji vode konfrontaciji, globalnoj ekonomsko-finansijsko-socijalnoj krizi i produbljivanju destbilizacije. Metode novog hladnog rata, neokolonijalizma i hegemonizma nisu prihvatljive narodu Srbije kao ni drugim miroljubivim narodima sveta.

Sankcije Zapada protiv Rusije nisu zasnovane naBeogradski forum smatra da sve zahteve, pritiske i pretnje Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji treba okarakterisati kao apsolutno neprihvatljivo mešanje u pitanja suvereniteta i nezavisnosti zemlje i odlučno odbiti. Forum smatra da su ciljevi nisilaca politike pritisaka i ucena: skretsanje Srbije sa puta dosadašnje politike nezavisnosti i slobodnog izbora spoljno-političkih partnera; guranje Srbije u sukob sa Rusijom kao stalnom članicom SB UN, tradicionalnim prijateljem, saveznikom u najtežim vremenima i strateškim partnerom; svrstavanje Srbije uz nosioce geostrateške strategije širenja Zapada na Istok, hegemonzma, i neokoolonijalizma; ponižavanje Srbije u očima partnera zemalja Globalnog Juga, odnosno, nesvrstanih, posebno, onih zemalja koje nisu priznale jednostrano, ilegalno otcepljenje Prištine a koje čine svetsku većinu; slamanje odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta u skladu sa Ustavom, Poveljom UN i rezolucijom SB UN 1244 i predaja sudbine zemlje u ruke onih koji su odgovorni separatizam i terorizam i zločinačku oružanu agresiju NATO-a 1999. čiju 24. godišnjicu obeležavamo upravo ovih dana.


Beogradski Forum podseća da su nosioci sadašnje politike pritisaka i ucena retko kada u novijoj istoriji pokazivali razumevanje ili poštovanje životnih interesa Srbije i srpskog naroda. Razdrobljenost i obespravljenost srpskog naroda i teritorija; stotine hiljada raseljenih kojima su i danas uskraćena prava na slobodan i bezbedan povratak; desetine, ako ne stotine milijardi dolara ili evra vredne otete imovine, ekonomskih i prirodnih bogatstava – tek su deo svedočanstava o njihovim namerama, planovima i merilo pouzdanosti obećanja. U sadašnjim uslovima globalnih sučeljavanja njihova gramziva neokolonijalna geopolitika je toliko ogoljena – da je potpuno jasno da ne postoje ni elementarni uslovi za principijelno, pravedno i održivo rešenje pitanja statusa Pokrajine Kosovo i Metohija.

Dijalog pod okriljem EU i obećanje članstva u EU su pretvoreni u mehanizam za iznuđivanje priznanja jednostranog nasilnog otcepljenja. «Normalizacija odnosa Kosova i Srbije» je providna skrivalica Zapada za «međusobno priznanje». Ultimatum „po modelu dve Nemačke“, u plaštu „Predloga EU, uz podršku SAD“ predstavlja pokušaj istorijske prevare. Mirno i pravedno i održivo rešenje koje uvažava i miri interese svih relevantnih činilaca nije na vidiku. međunarodnom pravu, niti ih je usvojio Savet bezbednosti UN koji je jedino ovlašćeni organ za preduzimanje mera prinude. Zato su te sankcije jednostrane i nezakonite.

Srbija je opredeljena za mir dijalogom, pravom, istim standardima i otklanjanjem uzroka sukoba. Sankcije nisu sredstvo mira već politike sile, konforntacije i ekonomsko-socijalnog iznurivanja.


Svako ko zahteva da se Srbija udalji od bilo kojeg proverenog prijatelja ili saveznika, da prihvati odgovornost za sva zla na području bivše SFRJ, da amnestira odgovorne za agresiju i secesiju, da odustane od zahteva za slobodan i bezbedan povratak oko 250.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca na njihova imanja, da odustane od poštovanja rezolucije SB UN 1244 kao jedine osnove i okvira za postizanje pravednog i drživog rešenja Kosovu i Metohiji – očekuje, u stvari, da Srbija dnašnjim i budućim generacijama veže ruke – što se ne može prihvatiti. Beogradski forum je najdublje uveren da su Ustav Srbije, međunarodno pravo i posebno rezolucija SB UN 1244 jedina prihvatljiva osnova i okvir za pravedno i održivo rešenje u interesu mira, stabilnosti i razvoja.

Glas javnosti/Između sna i jave

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR