Glas Javnosti

RUSIJA SVE RADI U SKLADU SA POVELJOM UN: Donjeck i Lugansk imaju isto pravo kao i Kosovo

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Rusija specijalnu operaciju usmerenu na zaštitu Donbasa izvodi u skladu sa Poveljom UN – rekao je Vladimir Putin na generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu na sastanku 26. aprila u Moskvi.

Naglasio je da Moskva bila prinuđena da prizna Donjecku i Lugansku Republiku da bi prestao genocid nad ljudima koji u njima žive.

Ukazao je da su samoproglašene Luganska i Donjecka Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

„Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu centralnih vlasti zemlje da proglasi suverenitet. To je rečeno za Kosovo, a to je odluka Međunarodnog suda“, rekao je Putin.


On je dodao da DNR i LNR imaju takvo isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti “jer je presedan stvoren”.

Ruski lider je naglasio da Oružane snage RF nemaju nikakve veze sa „događajima u Buči“ i dodao da Rusija „zna ko stoji iza te provokacije:

«Mi znamo ko je to izveo. Mi znamo ko je pripremao tu provokaciju i kojim sredstvima. Znamo ko je sve na tome radio“.

Nema više borbi u gradu Mariopolju


Putin je Guterešu, sa kojim je razgovarao oko 60 minuta, rekao i da su borbe u Mariupolju završene: „Situacija u tom gradu je složena, čak i tragična. A zapravo je – jednostavna. Upravo sam razgovarao sa predsednikom Turske Erdoganom koji je rekao da su Mariupolju još vode vojne operacije. Istina je međutim, da su tamo borbe završene. Tamo nema neprijateljstava, završena su! Povređeni i ranjeni su u normalnim uslovima. Dobijaju kvalifikovanu medicinsku negu. Više od 1.300 ukrajinskih vojnika se predalo, svima ranjenima je ukazana lekarska pomoć. Fabrika Azovstalj je potpuno izolovana, a ni tamo nema vojnih operacija“.


Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale su nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu,zaključio je ruski lider Vladimir Putin na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Putin je objasnio: „Veoma sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumenta Međunarodnog suda UN o Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda gde piše da prilikom realizacije prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu od centralnih vlasti da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Lično sam čitao sve te komentare organa SAD, evropskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo da proglase svoj suverenitet, ne obraćajući se centralnim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen“, rekao je Putin.

Dogovori u Minsku su bili pokušaj mirnog rešenja, ali je Donbas ostao u blokadi i pod vojnim pritiskom, podsetio je Putin.

On je istakao da se Rusija nada da će konflikt biti rešen diplomatskim sporazumima.

Rusija sa iznenađenjem gleda na tvrdnje nekih zemalja da imaju posebna prava u svetu, zaključio je Putin.

Gutereš: Jasno da postoje dva različita stava o tome šta se dešava u Ukrajini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastao se kasnije i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Gutereš je naglasio da je njegov cilj „strogo povezan sa spasavanjem života i smanjenjem patnje“.


Lavrov je rekao da je previše rano govoriti o posredovanju u pregovorima između Rusije i Ukrajine. On je, međutim, dodao da je Moskva „posvećena nalaženju diplomatskog rešenja putem pregovora sa Kijevom“. Gutereš je naglasio da je imao „veoma otvoren“ razgovor sa Lavrovim i da je „jasno da postoje dva različita stava o tome šta se dešava u Ukrajini“.

Prema Ruskoj Federaciji, ono što se dešava jeste „specijalna vojna operacija“ s ciljevima koji su već saopšteni.

Prema Ujedinjenim nacijama, u skladu sa rezolucijama koje su usvojene u Generalnoj skupštini, ruska invazija na Ukrajinu predstavlja kršenje njenog teritorijalnog integriteta i kosi se sa poveljom UN.

Gutereš je ukazao da je u toku „nasilna borba“ širom ukrajinskog regiona Donbas uz „strašan smrtni ishod i razaranje“.


„Priznajemo da se suočavamo s krizom u Mariupolju. Hiljadama civila je hitno potrebna humanitarna pomoć za spasavanje života i mnogima je neophodna evakuacija. Ujedinjene nacije su spremne da u potpunosti mobilišu ljudske i logističke resurse da bi pomogle da se spasu životi u Mariupolju“, rekao je generalni sekretar UN.

Gutereš je ukazao da je predložio koordinisani rad UN, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i ukrajinskih i ruskih snaga na omogućavanju „bezbedne evakuacije civila koji žele da odu“ iz čeličane Azovstal i iz grada Mariupolja „u kom god pravcu žele“.

„Što pre mir bude uspostavljen, to je bolje za Ukrajinu, Rusiju i svet“, zaključio je Gutereš.

Upitan za ratne zločine koje je navodno počinila Moskva, Gutereš je rekao da je zabrinut i dodao da je neophodno sprovesti „nezavisnu istragu“. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je previše rano govoriti o posredovanju u pregovorima između Rusije i Ukrajine. On je, međutim, dodao da je Moskva „posvećena nalaženju diplomatskog rešenja putem pregovora sa Kijevom“.

Lavrov: Rusija protiv predloga Ukrajine da se pregovori održe u Mariupolju


Obraćajući se novinarima on je naglasio da je konflikt u Ukrajini „opasan poziv na buđenje Ujedinjenih nacija“.

Aludirajući na današnji sastanak predstavnika EU i NATO zemalja u Nemačkoj, Lavrov je rekao da su razgovori čiji su domaćin zapadne zemlje, a iz kojih je Rusija isključena, „alarmantni“. On je naglasio da je to „poziv na uzbunu Ujedinjenim nacijama“.


Potrebno je da Rusija podseti svet na „ravnopravan suverenitet“ različitih zemalja članica UN, naveo je Lavrov. On je rekao da Rusija odbacuje predlog Ukrajine da se pregovori održe u Mariupolju.

Na kraju razgovora šef ruske diplomatije je dodao da se „raduje saradnji sa UN i Crvenim krstom na omogućavanju humanitarnog odgovora u Ukrajini“.

Između sna i jave/Sputnjik/Telegram

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR