Glas Javnosti

PUTIN VODI KA PROMENI SVETSKOG PORETKA! Kedmi: U ratu sa SAD Rusija bi pretrpela ogromnu štetu, ali bi Amerika – prestala da postoji!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Jakov Kedmi je bivši šef izraelski obaveštajne službe Nativ, a danas – priznati vojni ekspert i stručnjak za geopolitiku i strateške procene. Ovo su njegova viđenja aktuelnog američko-ruskog odmeravanja snaga i značaj ishoda tog `rvanja` za budućnost sveta.

Zašto Rusija upravo sada ovako nastupa?

Mislim da su se ispreplele tri-četiri dinamike.

Prvo, vlast je danas u Rusiji mnogo stabilnija, a njena ekonomija je već više godina takođe stabilna. Za Rusiju nije bio cilj da stvori najefikasniju i najprofitabilniju ekonomiju već – najstabilniju. I taj zadatak je ostvaren.

Uprkos svim problemima, Rusija je dostigla željeni nivo razvoja svoje vojne industrije i vojnih tehnologija. Zato ona danas ima apsolutnu nadmoć u sferi strateškog naoružanja.

Treće, prirodni istorijski razvoj doveo je do drugog odnosa snaga, a i do drugih Sjedinjenih Država sa njihovim unutrašnjim problemima i slabošću vlasti. Ne toliko lične koliko sistemske.



Sistem zverskog kapitalizma, koji je uspostavio Zapad pod rukovodstvom SAD, pokazao se nesposobnim da rešava savremene probleme. Ni u okvirima jedne države, ni na nivou celog sveta.

Imajući sve ovo u vidu, Rusija je shvatila da može izdejstvovati promenu svetskog poretka. Da može sebi osigurati bezbednost i vratiti mesto i uticaj u svetu koji i treba da ima država poput Rusije.

Ruska nadmoć u strateškom naoružanju je više nego ozbiljna i trajaće dugo. Rusija je – na iznenađenje Zapada – uspela da sjedini dovoljna sredstva i dovoljno talentovanih ljudi, a i ono što je od SSSR nasledila, u kombinaciju koja joj daje prednost nad svim drugim zemljama.

Zašto Amerikanci gube trku kad imaju mnogo veća sredstva za naoružanje, a i novac da kupuju umove iz celog sveta? Odgovor daje istorijat nastanka američke atomske bombe.



Devedeset odsto ljudi koji su stvorili atomsku bombu SAD – nisu bili Amerikanci. To su bili naučnici koji su bežali iz Italije, Danske, Mađarske... Dobar broj njih bili su Jevreji. Među njima su bili samo jedan ili dva Amerikanca.

SSSR se – u radu na svojoj prvoj atomskoj bombi – donekle pomogao radovima nemačkih naučnika. Uključio se i fizičar-komunista Pontekorvo, ali su glavninu činili sovjetski naučnici. Oni su bombu napravili u sovjetskoj zemlji i sovjetskim novcem. To su bili sovjetski naučnici koji su se uzdigli u sovjetskom sistemu. Kurčatov, Saharov, Landau...

To su bili fizičari najvišeg svetskog ranga koji su to postali u SSSR, a oni koji su pravili američku bombu – fizičari svetskog glasa su postali izvan Sjedinjenih Država.

Da li je moguć prelazak na novi svetski poredak bez upotrebe novih oružja?



Bez primene je moguć, ali nije bez njegove – demonstracije jer niko ne ispušta dobrovoljno svoj komad svetskog gospodstva.

To se događa samo kad se jedna strana nađe u smrtnoj opasnoti ili kad dođe do velike promene odnosa snaga. Naravno, to se događa i kao posledica izgubljenog rata.

Danas je situacija takva da protivnici i neprijatelji Rusije nemaju snage da sa njom ratuju. Svetski rat bi i Rusiji naneo ogromnu štetu, ali bi Sjedinjene Države prestale da postoje.

I ne samo to. Na teritoriji SAD narednih hiljadu godina ništa ne bi raslo.

U Vašingtonu to znaju.

Za Rusiju bi – sa njenom ogromnom teritorijom i geografijom – to zaista bio ogromni udarac praćen ogromnom štetom. Međutim, SAD bi prestale da postoje već u prvim minutima ili u prvim satima svetskog rata.



Za to bi, naravno, bila potrebna odluka onoga ko je na čelu Rusije. Danas je to Putin.

Ali, ako Rusija odnose pobedu u odmeravanju koje je počelo – neće više biti važno ko će njome rukovoditi. Problem će biti rešen.

Pobedu u Velikom Otadžbinskom (Drugom svetskom) ratu opredelilo je i to što je glavnokomandujući bio Josif Visarionovič Staljin. To je bilo tako, bez obzira na svo blato koje na njega bacaju. Staljinu niko tu pobedu ne može oduzeti.

Sada Putin vodi ka promeni svetskog poretka koji treba da posluži budućnosti Rusije.

Kakav će taj poredak biti, kakva će Rusija dalje biti – odrediće drugo pokoljenje...

Fakti.org

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR