Glas Javnosti

MILIJANA BALETIĆ: Mrtva trka između onih koji bi rudarili litijum i onih koji bi „rudarili“ HAOS U SRBIJI!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Evo, odma’ da kažem u rude i rudarstvo se, zaista, ne razumem! Ali ništa u ovom „gibeniju“ za čistu zemlju, vodu i vazduh nad Srbijom nije da je baš tako jednostavno?!

Ima borbe, ma, i dimnih zavesa ima?! A tek kad mi se, usred toga, još od „vizionara“ Đinđića obreo ovde i Rio Tinto koji je britansko-australijska korporacija za ispitivanje i eksploataciju ruda meni se odma’ lampica na ovo „britanski“ upali?!

Sve u svemu  ova „rudarska“ pomama u Srbiji, u kojoj kažu da je, posle Nemačke, ovde najveće nalazište litijuma u Evropi, koji se smatra naftom za današnji stepen tehnološkog razvoja, jer se od njega prave baterije  izgleda je odličan povod da se, mimo rude, ušićari još pokoja korist?!

E, sad  ima tu jedan problem  teško da mene danas, može neko prevariti nakon one globalističke obojene revolucije kojom su zapadnjaci tutnjali preko nas ’90-tih sve dok u petooktobarskom blagostanju, pod vođom kvislinga Đinđića, nisu  kao cunamijem  rasturili i sravnili Srbiju sa zemljom  pa je bačenu na kolena predali gazdama?! I tada sam te „dobre“ namere Zapada, koji nam je  „u ime demokratije“ organizovao udar naroda na narod  raskrinkavala koliko sam, kao novinar, mogla, ali  i debelo to platila! Varaju se oni koji sumnjaju da mi je čitljiv ovaj njihov sadašnji rukopis  ma koliko umotan u brigu za naše dobro!

Biće da je ovde mrtva trka između onih koji bi rudarili litijum i onih koji bi „rudarili“ haos u Srbiji na račun litijuma?! Tu nešto debelo smrdi sa obe strane?!

I  nije ovo jedina obojena revolucija, koja se povrnula na Balkan  tutnji ona na svim prostorima gde Srbi žive  Srbija, Republika Srpska, Crna Gora ali u različitim oblicima, jer nas i različiti problemi „krase“  koji se za haos mogu iskoristiti!

Meuđim, obrni-okreni  evo njih opet, da nam sve varijacije ljudskih prava „zaštite“?! Ima da se  i u ime prava na „disanje“ čistog kiseonika planeti Zemlji  ali samo za onaj mikronski deo plućnog krila koji pokriva prostor gde joj mi živimo  sve pogasi i stavi ključ u bravu?!

Tu je i jedan ekskluzivitet  pravo na zabranu disanja?! Njega može dobiti svako ko zatraži da Srbe stisne za grkljan dok disat ne prestanu?! E, to je pravo(?!)  kad  možeš da ga izjednačiš sa onim nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu?!

Tu spada i nezaobilazno pravo svih manjina i izdvojenih pojedinaca u njima, koje smo svesrdno, a bogami i lakoverno, u kuću naselili, da nam majčinu majku gone i to „ćeraj“ redom od jedinke do kompletnog srpstva, što po širini, što po dubini  otkad nam se trag zametnuo?!

Da ne pominjem posebna prava, koja imaju oni koji su se od nas, ili bolje rečeno, od sebe odvojili  za tu rabotu para ne žale! Autošoviniste naše, malo je reći  obožavaju?! Drmanje u temelje srpstva ulažući u njih  najmilozvučnija je muzika za istančano zapadnjačko uho?!

I, kako sad da ti ne skače adrenalin dok vrti rulet od jednog do drugog „prava“ i obrće novce u ovoj kockarnici Balkana?! Jes’ da ja nisam neki kladioničar, ali što sam se nešto posebno „navukla“ na Crnu Goru opisat vam ne mogu!

Evo, mozgam danima i ne mogu da se setim kad sam to iščekivala neki datum, ka’ što čekam da se u crnogorskom parlamentu svi „oćituju“ na ovaj predlog opozicionoga Mila od 29. novembra u kojem traži da glasanjem o poverenju Vladi sruši vlast koja je njega lane na izborima srušila 30. oktobra?!

Sad ja, puna adrenalina, iščekat ne mogu 13. decembar, kad počinje skupšinsko zasedanje, na kojem će se i ovaj rezultat znati?! A, već sam rekla nije Crna jedina potpaljena interesima Zapada u ovom najnovijem plamenu obojenih revolucija, ali trenutno nigde ka’ u njoj, datumi tih  „časnih“ pogibija nisu tako iskristalisani! Tamo se bezmalo zna kad i kome stiže zadnja ura! A, i „poštara“ uvek možeš naslutit! E to su te „prednosti“ brojčano malih država!

I u Crnoj žestoko ulažu u sva „prava“, osim u ono „disanje“ planete, za kojim nema potrebe, jer pod Milom tamo ništa tri decenije dimilo nije osim džoint i duvan?!

A što se tiče onoga zapadnjacima najomiljenijeg „prava“, da ne idem dublje u istoriju, biće dosta da krenem od čestitog Novaka Kilibarde koji je ’90-tih isto kao što je Vuk Drašković stao na čelo SPO-a u Srbiji tako je i on, kao veliki Srbin stao  na čelo Narodne stranke, od koje tradicionalnije i srpskije u Crnoj bivalo nije! To agregatno stanje kod ovoga ljudskoga temelja trajalo je sve do ’96-te kada je sa žestokim pobrozicom i zagovornikom novoskovanog komunističog identiteta Crnogorcima, zasnovanog na raskidu sa samima sobom – Slavkom Perovićem i njegovim Liberalnim savezom sklopio koaliciju?! Otkad smo ga tada na političkoj sceni ugledali, njegovom napredovanju što kao „tradicionalisti i Srbinu“, što kao pobrozici i antiSrbinu kraja nije bilo?!

Nema danas bolje merne jedinice od kalupa preteče Novaka za izmerit u toj državi naslednike te „časne pojave“?! Ako je nekad Kilibarda bio šok koji je izazivao kolektivni osećaj bruke zbog suočenja sa činjenicom da takve spodobe, uopšte, u Crnoj postoje, danas se, skoro oguglalo i svelo samo na znatiželju ko bi mogao biti glavni favorit od toliko potencijalnih sledbenika, koji bi bez ostatka legao u kalup koji je ta ljuckovina sobom u istoriju utisnula!

Na tom mirisnom tragu koji je  „preteča“ ostavio, množili su se, kao pečurke po nađubrenim mračnim podrumima, pojedinci, stranke i pokreti! Što se tiče mnogih sa nižeg lokalnog nivoa, ka’ što je ona ljudska čvrstina Džaković iz Budve, da ih zaobiđem, jer danas je tamo među takvim pojedincima najpominjanija ljudina Darko Pajović! Onako kako je on postao sinonim za ljigu, izdaju i prodaju tako među strankama taj oreol nosi „Pozitivna Crna Gora“ čiji je bio osnivač i predsednik! Danas, u nesrećnoj Crnoj, kada za nekoga ili za nešto misliš da je tranja, kukavičje jaje, izdaja, tankovina, trojanski konj dovoljno je kazat Pajović i „Pozitivna“ svaka dodatna reč je suvišna! Njihova istorija makar pod tim imenom prilično je kratka i sramna, ali su zato dugačak smrdljiv trag za sobom ostavili!

Pre blizu deset godina, „Pozitivnu“ su osnovali prvaci zalivani u nevladinim organizacijama Darko Pajović, Azra Jasović i Dritan Abazović, i sa tri poslanika kao opozicija ušli u Skupštinu?! Gromoglasno su napadali kriminal, korupciju, nepotizam „ginuli“ za ostvarenje jednakih prava „za sve“ u državi i zaklinjali se da će „sve uraditi da sruše poslednjeg mafijaša u Evropi“! Međutim, 2016. godine, kada su Socijaldemokrate napustile Mila i tako mu oborile Vladu Pajović i „Pozitivna“ svojim glasovima pritrčali su mu u pomoć da preživi, a zauzvrat Pajović postaje predsednik Parlamenta?! I, nije tu kraj nakon prodaje na parlamentarnoj Milovoj pijaci dve godine posle stigla je i nagrada ambasadorskim mestom u Pekingu?!

Pajovićevi drugari Dritan, Azra i ostali iz „Pozitivne“ preimenovali su se u URU! I, gle čuda, na izborima 2020. osvojili tri poslanička mesta sa kojima su jezičak na vagi koji danas čini vladajuću većinu i drži joj duh u šake?! Sad, ovo bi i mogla biti slučajnost da tu nije i jedan kuriozitet, da kad im god na dušu legnu predlozi milovaca oni preskoče iz vladajuće većine na stranu opozicionoga Mila?!

Tako su priskočili i glasanju za Rezoluciju o Srebrenici po kojoj su Srbi genocidni, kao što su se zalagali i da se mitropolit Joanikije ustoličava gde god hoće osim u Cetinjskom manastiru, gde i njegovi prethodnici, u kontinuitetu, i to „svega“ 600 godina?! A što se tiče one gromoglasne retorike iz „Pozitivne“ da će izginuti kako bi ostvarili jednaka prava „za sve“ koji žive u Crnoj Gori ostali su joj verni?!

I, aj’ sad ti, majčin sine, izdrži do 13. decembra! Mene tu živo interesuje, ne toliko da li će, nego ko će iz vladajuće većine, priskočiti opozicionaru Milu sa dovoljnim jednim glasom?! Ko li će, nakon te „demokratije“, pomračiti slavu Pajovića i „Pozitivne“. stupanjem na taj sramni pijedestal, koji je Njegoševa, i pre Njegoša stara Crna Gora, smatrala brukom mrtva je trka među više kandidata?!

E, to je taj datum, koji je u meni otkrio kockara! A da vam ne pričam dokle je moja „zavisnost“ došla otkad sam 2. decembra čula Danijela Živkovića, šefa poslaničkog kluba najnovije tridesetogodišnje crnogorske dinastije oličene u Milovom DPS-u: „Ozbiljan smo subjekt i nemojte da sumnjate da kad se uhvatimo određenog posla da će on biti uspješan. Tvrdim da će inicijativa imati potrebnu većinu“! I, „neprebačaj“ ti sad po glavi ko bi mogao biti „Pajović“ i iz koje „Pozitivne“ od ove tri opcije koje sočinjavaju pobedničku većinu?!

Ne ulazim ja u ove prognoze tek onako! Pamtim dobro i ko je sve, i kako, dosad od većine sastavljene iz tri dela DF-a, Demokrata i URA-e zajedno sa milovcima „zapevao“ kad ih je „pogodila“ njihova pesma počev od Rezolucije o genocidnim Srbima u Srebrenici, pa nadalje?! Mogla bih i „izbačit“ svoje favorite na koje bih se kladila! Međutim pošto je tu potreban samo jedan, a ja ih imam nekoliko muči me dilema?! Ne bih ni da istrčavam u ovoj mrtvoj trci među mojim „favoritima“ udenutim u sva ta tri činioca „vladajuće“ većine nesrećne Njegoševe Crne Gore?!

Milijana Baletić/in4s

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP