Glas Javnosti

PREPISIVAČ NA ČELU SANU! Kostić bruka sebe i insitituciju: SEDI TRI, NESREĆNI ČOVEČE

Lični stav
Autor: Glas javnosti

„Radi tako da princip tvoga rada može postati princip rada svih drugih.“ „Ako ne želim da krađa postane opšti zakon, onda ne smem ni ja da kradem.“ Imanuel Kant, kategorički imperativ

Za nekoliko dana na Medicinskom fakultetu sprema se održavanje seminara o doprinosu  akademika Vladimira S. Kostića, razvoju domaće i svetske medicinske nauke!

Šta reći povodom ovakvog simpozijuma – kurioziteta?

U ranijim tekstovima [1] skrenuo sam pažnju javnosti na manipulisanje predsednika SANU Vladimira Kostića svojim naučnim opusom. Analizirajući njegov naučni opus (do 2019) na osnovu relevantnih izvora podataka – kao što je baza naučnih podataka Web of Science – All Databases [2], izrazio sam sumnju da na nizu radova – na kojima je on ko-autor, predsednik SANU nije aktivno učestvovao u njihovoj izradi i da je fiktivni autor, čije je ime dopisivano iz raznih utilitarnih razloga. Predimenzionirano veličanje naučne aktivnosti predsednika SANU ostavlja nas samo na prvi pogled u dilemi – da li je predsednik SANU naučni Supermen (možda čak i srpski Čak Noris?), ili je naučni megaloman koji je izrastao u jednoj autoritarnoj sredini generiranoj još u komunizmu?

Čudo neviđeno od „stvaraoca“: jedan naučni rad svakih 10 dana

Da je reč o ovom potonjem, govori nam sumarni naučni opus predsednika SANU, neurologa Vladimira Kostića:

publikovao je 840(!) naučnih radova – znači pisao je u proseku bar jedan naučni rad svakih 10 dana(!);
naučni je recenzent u 55(!) časopisa – znači pisao je 2–3 recenzije naučnih članaka mesečno;
mentor 47(!) disertacija (27 doktorskih i 20 magistarskih) – znači rukovodio je 2–3 teze godišnje;


radio svakodnevno na klinici sa brojnim pacijentima – preko hiljadu, hiljade konsultacija, vizita i stručnih sastanaka godišnje;
vršio je (i danas) mnoge značajne javne funkcije – dekan, direktor, predsednik SANU …
U referenci [1] je, na osnovu argumentovanih činjenica iz baze naučnih podataka, izveden zaključak – da postoji opravdana sumnja da je predsednik SANU prisvajao tuđu intelektualnu svojinu, potpisujući se i na radove na kojima nije aktivno učestvovao, da je takvo ponašanje nedostojno mesta predsednika SANU.

Stvaranje kulta ličnosti ili započinjanje predizborne kampanje

Osmog decembra 2021. godine na beogradskom Medicinskom fakultetu održaće se tradicionalni (49) Simpozijum – Stremljenja i novine u medicini. (Program rada ovog Simpozijuma na gotovo sto stranica dat je na: https://med.bg.ac.rs/?page_id=21548)

Po čemu se ovaj Simpozijum razlikuje od prethodnih 48?

Po prvi put u poluvekovnoj istoriji ovog Simpozijuma dominira tema: Doprinos akademika Vladimira S. Kostića  razvoju domaće i svetske medicinske nauke.

Po prvi put u poluvekovnoj istoriji ovog Simpozijuma dominira tema posvećena jednoj ličnosti, kao da se želi stvaranje kulta ličnosti ili započinjanje predizborne kampanje…

Kompromitujući podaci o internacionalnoj saradnji V. Kostića

Evo, i činjenica o internacionalnoj saradnji neurologa Vladimira Kostića i njegovoj „svetskoj“ veličini. Rasprostranjeni mit, širen u beogradskim nepotističkim medicinskim krugovima, o predsedniku SANU kao „svetskom naučnom lideru u neurologiji“ gubi smisao posle analize njegove veoma skromne (po kvalitetu) inostrane naučne saradnje. Pre konkretnih činjenica dužan sam da dam jedno pojašnjenje vezano za ovu temu.

Danas je uobičajeno u svetskoj nauci, a osobito na Zapadu (s kojim su vezane naučne aktivnosti i uspesi Vladimira Kostića – kao korisnika američkih fondova i stipendija), da je naučni rukovodilac projekta gotovo po pravilu potpisan kao poslednji autor na radu a da su glavni izvođači radova potpisani kao prvi autori. Imajući u vidu i ovu opasku evo, šta o toj „plodnoj“ inostranoj saradnji predsednika SANU kaže eminentna baza naučnih podataka Web of Science – All Databases.

1. Na radovima na bilateralnom projektu srpsko-italijanske kooperacije, od 18 radova predsednik SANU je na samo 3 rada poslednji autor – odnosno bio (formalni) rukovodilac rada a nijednom na prvom mestu kao glavni izvođač, dok je italijanski profesor (M. Fillipi – takođe učesnik Simpozijuma) bio na 15 radova potpisan kao poslednji autor. Ovo jednostavno znači da je u toj saradnji profesor Fillipi bio naučni rukovodilac predsedniku SANU Kostiću.

Znači, čak ni u bilateralnoj naučnoj saradnji predsednik SANU nije naučni lider svetskog glasa.

2. Dalje, na radovima predsednika SANU s velikom većinom inostranih autora, gde je prosečan broj autora po radu 22 (!), ime predsednika SANU se u proseku nalazi na veoma skromnom 12. mestu. Ovaj podatak je i bitan argument za osnovnu sumnju, da je ime Vladimira Kostića dopisano na ove radove i da je njegov doprinos na njima minoran. Što bi učitelj u školi rekao – „sedi tri!“.

Da potkrepim ove tvrdnje o „uspešnoj“ – iliti „sedi tri!“, naučnoj saradnji predsednika SANU Kostića, prilažem kopiju naslova rada (videti sliku) o distoniji kod muzičara – o kome će na mini-simpozijumu govoriti profesor Christine Klein, Lübeck, Nemačka.

U tom radu je ime „vodećeg svetskog neurologa“ predsednika SANU Vladimir Kostić na 25. mestu od 40 autora.

Pada mi na pamet pitanje za „Slagalicu“ – da li se negde u svetu desilo da vodeći naučnik bude 25. potpisnik na radu sa 40 autora? Odgovor bi znao čak i Paja Patak.

Odsustvo moralne vertikale kod V. Kostića

Zaključak mog priloga za Simpozijum o Vladimiru Kostiću: Predsednik SANU, Vladimir Kostić, je tokom svoje inostrane naučne saradnje prisvajao tuđu intelektualnu svojinu – potpisujući se i na radove na kojima nije aktivno radio, što nije svojstveno naučnicima svetskog glasa a i protivno je naučnom moralu. Iz I. i II. bi čak i Paja Patak zaključio, da predsednik SANU nije vodeći svetski stručnjak u neurologiji, jer je nemoguće da ime nekog vodećeg svetskog naučnika bude u proseku na 12. mestu od (prosečno) 22 potpisnika rada, ili još gore – da bude 25. autor od 40 autora. To ne biva.

Nazovimo ovakvu saradnju pravim imenom – burazerska inostrana naučna saradnja.

Ove činjenice ne služe na čast jednom predsedniku SANU a uz to dokazuju i odsustvo moralne vertikale ovog nesrećnog čoveka.
Predsedniče SANU – vreme Vam je za ostavku, da ne biste dalje brukali ni SANU ni sebe.

Vaši unuci Vas željno čekaju, da im čitate priče o kosovskim junacima i o tome da je Kosovo i Metohija sveta i neotuđiva srpska zemlja.

Reference

[1] Svedok 12. 3. 2019; https://srbin.info/pocetna/aktuelno/vladimir-kostic-nije-moralno-dostojan-mesta-predsednika-sanu/?lang=lat/https://www.ljudigovore.com/2019/03/miodrag-kulic-vladimir-kostic-nije-moralno-dostojan-mesta-predsednika-sanu/

[2] https://apps.webofknowledge.com/UA_GeneralSearch_input.do?product=UA&SID=D678NVPgwl7osJl7pIO&search_mode=GeneralSearch

[3] 49. Simpozijum – Stremljenja i novine u medicini, Beograd 6–10 decembar 2021; https://med.bg.ac.rs/?page_id=21548

Dr Miodrag Kulić, teorijski fizičar, Nemačka

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR