Glas Javnosti

LUKAŠENKO BRANI ĆIRILICU

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Latinica proterana iz navigacije u podzemnoj železnici Minska.

Proces demontaže je u punom jeku. Stare verzije, gde su nazivi stanica pisani na beloruskoj ćirilici i prevedeni na latinicu, zamenjene su nazivima isključivo na beloruskom i ruskom jeziku.

Prema rečima predsednika izvršnog komiteta grada Minska, Vladimira Kuhareva, „radi se na ovom pitanju sistematski i u skladu sa važećim zakonodavstvom“.


Prethodno je Aleksandar Lukašenko naložio vladi da eliminiše praksu korišćenja latiničnog pisma u nazivima ulica i topografskim objekatima i da koristi samo državne jezike, a državni jezici su beloruski i ruski.

"Planirano je da ovaj posao bude završen do kraja godine. Sprovode se relevantne aktivnosti. Ovo pitanje su pokrenuli mnogi zabrinuti građani
koji su u latinizaciji beloruskog jezika videli nametanje zapadnih liberalnih vrednosti i kulturnih tradicija. ”, objasnio je šef predsedničke administracije Republike Belorusije, bivši prvi zamenik predsednika KGB Republike Belorusije za kontraobaveštajne aktivnosti, Igor Sergejenko, tokom republičke naučne konferencije „Državna politika , problemi i izgledi za očuvanje istorijske istine i sećanja“.

Belorusija , Minsk , metro , ćirilica – latinica , Lukašenko....

Dobro urađeno. Kako je odvratno videti mnogo engleskih reči na našim ulicama. Kakvo poniženje. Kmetstvo. Kod nas u Belorusiji i Rusiji moramo da se oslobodimo anglicizama. Sve vrste natpisa na engleskom ćemo proterati jednog dana. Tuci latinicu, spašavaj Belorusiju!

Jebi ga, Anglosaksonci...


Šta će Srbi da kažu na odluku bezdušnog Lukašenka ?

Ma ništa. Šta da kažu. Kod nas ima više gasterbajtera i drugosrbijanaca od „prostih Gedža“, a i sa parama su malo jači, pa ćutimo kad nam leti dođe familija iz Nemaćke da jede brizle i škembiće, a zaliva sa „kilo i kilo“. Pamtimo kako su otišli da šljakaju preko grane u fabrikama „Folksvagena“, a sad se vraćaju sa polovnom „mečkom“ da sole pamet svojim seljacima. Naravno, na majicama se šepuri „Džoni Voker“ a nikako „Manastirka"...

Baćuška Lukašenko neće u "Jevropu" pa mu se može da brani ćirilicu, a da li Srbija može da šutne u stranu latinicu?

Ne, ne može. Srpska vlast bi u Evropsku uniju, a tamo vade pištolj na reč ćirilica. Jel` to tako? Tako je!

A sad jedan geg iz tramvaja beogradskog :


Lepo obučena gastarbajterka Ruža iz sela Lopušnik kod Petrovca na Mlavi ukorava malo dete što plače.

-Elizabeta, Elizabeta, što roveš ?
-Narod ne reaguje.
- Ih kaki ljudi, ni da pogledaju na moju Betu.

PRIREDIO: Vlastimir Ninin, a viču ga Vlasti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR