Glas Javnosti

ZABRANJENE POSETE! KORONA VIRUS OTKRIVEN I KOD PACIJENATA I KOD ZAPOSLENIH: Pooštrene mere na Institutu za onkologiju

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Umesto na hodniku, kako se to do sada dešavalo, onkološki pacijenti će ubuduće hemioterapiju primati u novoj dnevnoj bolnici Instituta za onkologiju, u prostoru nekadašnje biblioteke.

Na terapiju dnevno dolazi više stotina pacijenata. Oni koji čekaju prijem na operativno lečenje moraju imati pi-si-ar test, a posete su zabranjene, nakon što je korona virus potvrđen kod 40 pacijenata i desetoro zaposlenih.

Biblioteka Instituta za onkologiju i radiologiju pretvorena je u dnevnu bolnicu, pošto je ovoj zdravstvnoj ustanovi bio neophodan dodatni prostor za lečenje onkoloških pacijenata.

Direktor doktor Milan Žegarac kaže da su, pored toga, napravljena još dva dela nove dnevne bolnice, koji će za dve nedelje početi da rade na odeljenju Medicinske onkologije.

“Sredstva smo dobili iz programa Oportuniteta, uz podršku Ministarstva zdravlja, tako da smo to realizovali poslednjih mesec dana i evo, hvala Bogu, krenuli smo da radimo“, kaže dr Žegarac.

Objašnjava da su kapaciteti prošireni za 30 mesta.

“Otprilike 300 ljudi dnevno primi hemioterapiju, velike su cifre i za hemioterapiju i za radioterapiju. Radioterapiju smo već prošle nedelje premašali cifru od 400. Svaki dan se preko 20 pacijenata operiše“, ističe dr Žegarac.


Plan je, kaže, da se i na Dečjem odeljenju oformi mala dnevna bolnica.

U prvih šest meseci ove godine je za 4.000 više pacijenata nego u prethodnom periodu. Doktor objašnjava da se poboljšala svest pacijenata - da se ranije javljaju lekaru i da se bolest sve češće otkriva na vreme.

Na Institutu za onkologiju nema lista čekanja, a zračenje pacijenata radi se u tri smene na osam aparata.

“Naš glavni prioritet je da dobijemo novu zgradu, jer ovo je zgrada skoro 100 godina stara. Mi se prilagođavamo koliko možemo i baš i više nego što možemo trudimo, ali svakako - vreme je da dobijemo novi institut“, ističe dr Čegarac.

Zabranjene posete zbog kovida

Inače, posete u Institutu za onkologiju i radiologiju su od petka zabranjene, jer je za dve nedelje kod 40 pacijenata i desetoro zaposlenih potvrđen korona virus.

Nošenje maski je obavezno, a za sve koji čekaju prijem na operativno lečenje neophodan je pi-si-ar test ne stariji od 72 sata.

Pooštrene epidemijske mere sprovedene su jer se u toj ustanovi leči oko 13.000 pacijenata.

Godišnje u Srbiji od malignih bolesti oboli oko 40.000 ljudi, a nažalost više od 20.000 izgubi svake godine tu bitku.

Glas javnosti/R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR