Glas Javnosti

NOVI SOJ KORONE POTVRĐEN U OVOM DELU SRBIJE: Iz Batuta upozoravaju da je pojava Erisa samo početak

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Podvrsta koronavirusa Eris stigla je u Srbiju i njeno prisustvo potvrđeno je kod pacijenta na teritoriji Južnobačkog okruga.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je nedavno novu podvarijantu kovida EG.5, nezvanično nazvanu Eris po grčkoj boginji, "varijantom od interesa", pozivajući države da obrate pažnju u trenutku kada broj zaraženih u svetu raste.


"Varijante od interesa" su oni sojevi za koje se zna da se lakše prenose, izazivaju teže oblike bolesti ili zaobilaze imuni sistem i koje se šire u više različitih država, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Međutim, čini se da je "Eris" samo početak čitave priče i da nas ove jeseni, kao i svake godine, očekuju i drugi virusi - sezonski!

- Učestalost poseta u domovima zdravlja je uvek jedan od parametara na osnovu kojih procenjujemo da li su respiratorne bolesti prisutne. U ovom vremenskom periodu kada počinje škola i ponovna okupljanja u kućama nakon završenog godišnjeg odmora, možemo očekivati povećanu učestalost svih respiratornih infekcija - izjavila je za 24sedam Verica Jovanović, v. d. dirеktоrа Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut".

Pandemija još traje

Ona kaže da se najčešće radi o adenovirusima.

- Tokom leta i krajem avgusta bili su jako prisutni rota virusi koji su pravili određene stomačne smetnje, naročito kod dece. Istovremeno klinička manifestacija je bila kombinovana ili sa stomačnim tegobam ili sa povišenom temperaturom. Te promene su trajale 4-5 dana i spontano prolazile. U narednom periodu možemo očekivati povećanu učestalost respiratornih virusa, a nije isključeno da se u tom patogoliji posebno izdvoji i infekcija izazvana SARS-Cov-2 virusom s obzirom da pandemija nije završena - rekla je ona.

Jovanovićeva je dodala da u svetu u ovom trenutku dominira "Eris" varijanta.

- Način manifestacije odnosno te modifikacije virusa ne razlikuje od prethodnih. To su povišene temperature, osećaj slomljenosti, umora sa gušoboljom... u takvim situacijama se treba javiti lekaru. Ukoliko se potvrdi da se radi o kovidu, traje pet dana - rekla je ona.

Povećan broj obolelih

Što se tiče pacijenata po domovima zdravlja, Jovanovićeva je potvrdila da poslednjih nedelja postoji blago povećanje.

- Ja bih istakla da se, uglavno, testiraju osobe koje imaju takve simptome. To znači da oni koji se jave lekaru i iskažu ovakve tegobe, lekar ih šalje na testiranje i kod njih se potvrđuje prisustvo kovida. Ne radi se ni o kakvom dramatičnom povećanu učestalosti - rekla je ona i istakla da populacija ima neki vid zaštite.

Što se tiče sezonske vakcine, Jovanovićeva je rekla da još nije potrebno da pacijenti uzmu sezonsku vakcinu protiv gripa ali već za nekih mesec dana bi trebalo da se vakcinišu.

- Već sredinom oktobra možemo da razmišljamo o tome. Prošle godine je trista hiljada naših građana vakcinisano. Tu dominiraju lica starija od 65 godina. Mi i dalje apelujemo da sva starija lica, osobe sa hroničnim bolestima, poremećajima imunskog stanja, malignim bolestima treba da se vakcinišu i neka o tome razmišljaju tokom oktobra i početkom novembra - rekla je ona.

Glas javnosti/D03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR