Glas Javnosti

NOVI SOJ KORONE "ERIS" PUNI AMBULANTE:Ove simptome svi zaraženi imaju

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nova podvarijanta omikron soja kovida-19 “eris“ registrovana je prošle nedelje u Srbiji. Lekari navode da kod mlađih daje blagu kliničku sliku dok u rizik mogu doći hronični bolesnici, gojazni i starije osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je, ranije ove godine, navela da podvarijanta "eris" ne donosi značajniju opasnost po javno zdravlje.

Od jednog do dva pacijenta dnevno, koliko ih je bilo u prethodnom periodu na pregledu u ambulanti Infektivne klinike, do desetak, koliko ih je danas.


Načelnik Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović kaže da nova podvarijanta omikrona kod zdravih a naročito mlađih osoba daje blage kliničke slike, ali kod osoba koje su starije, sa komorbiditetima, srčanim bolestima, preteranom gojaznošću - javljaju se upale pluća.

Trenutno imamo 10 hospitalizovanih bolesnika sa kovid pneumonijama, nemamo nijednog bolesnika u jedinicama intenzivnog lečenja, navodi Stevanović.
Savetuje građane da izbegavaju kontakt s sobama koje imaju simptome respiratorne infekcije.

"I dalje stojim kod toga da je najbolja preventiva za sve infektivne bolesti za koje postoji vakcina – vakcinacija", napominje Stevanović.


Simptomi koje ne treba ignorisati

Brojevi polako rastu i u domovima zdravlja, ali ne zabrinjavaju. Dvostruko je manje kovid pozitivnih nego u istom periodu prošle godine, ali u zdravstvenim ustanovama i dalje važe protivepidemijske mere. A virusa ima i respiratornih, stomačnih, pa i kovida.

Dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac kaže da u toj zdravstvenoj instituciji i dalje postoji respiratorna ambulanta.


Pacijenti se javljaju sa simptomima temperature, malaksalosti, nekih respiratornih tegoba ili gastrointestinalnih tegoba.

Procedura je ista kao i za vreme kovid ambulanti – lekar vas pregleda, procenjuje da li je potreban test. Po potrebi se rade laboratorijske analize, rentgen pluća, objašnjava Turubatovićeva.

Za blage simptome nije mnogo značajno da li je reč o kovidu ili je neka prehlada zato što ih lečimo isto, dodaje dr Turubatović.

Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR