Glas Javnosti

Da li se bliži kraj engleske dinastije Vindzor?

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Britansku kraljevsku porodicu muče misteriozne bolesti

Sve srećne kraljevske porodice su slične, svaka nesrećna kraljevska porodica je nesrećna na svoj način. Što se tiče britanske kraljevske porodice, ona je u poslednje vreme u takvoj groznici da se širom Ujedinjenog Kraljevstva šire glasine o kraju dinastije Vindzor.

Princeza od Velsa, Kejt Midlton, iznenada je nestala, a objavljivanjenje Kensingtonske palate prve fotografije princeze sa decom, u poslednja dva i po meseca i sa očiglednim tragovima fotošopa, samo je pokrenulo nova pitanja. Internet jednostavno pršti od spekulacija o njenom zdravlju. Čak i zabrinutost za stanje kralja Čarlsa III, koji se leči od raka prostate, gurnuta je u drugi plan.


To što se vojvotkinja od Jorka, bivša supruga princa Endrua Sara Ferguson, kojoj je takođe dijagnostikovan rak, razbolela posle kralja, nije toliko šokirala Britance koliko nestanak princeze Kejt.

Poslednji put princeza od Velsa je viđena u javnosti 25. decembra 2023. godine, kada su ona i njen suprug otišli ​​na božićnu službu u crkvu koja se nalazi u blizini njihove rezidencije, Sandringemske palate.

Njen suprug princ Vilijam je 27. februara neočekivano u poslednjem trenutku odbio da prisustvuje parastosu svom kumu, kralju Konstantinu od Grčke, koji je preminuo prošlog januara.

Kensingtonska palata je saop[tila novinarima da Vilijam neće prisustvovati iz ličnih razloga. Kako bi otklonili sumnje da je Vilijamovo odbijanje da prisustvuje komemoraciji njegovog kuma povezano sa Kejtinim zdravljem, pres-služba je dodala da se ona „i dalje oseća dobro“.


„Čini se da je ovaj lanac događaja stvorio savršenu oluju za spekulacije o Kejtinom zdravlju i mestu gde se nalazi da eksplodira na mreži“, piše list Town&Country.

„Kao odgovor na glasine i teorije zavere“, rekao je Kejtin iz lista Town&Country: „U januaru, Kensingtonska palata je razjasnila vremensku liniju oporavka princeze i mi ćemo pružiti samo značajna ažuriranja. Ovo uputstvo ostaje na snazi.“ Palata je ranije saopštila da će Kejtinu dijagnozu držati u tajnosti jer se „nada da će javnost razumeti njenu želju da zaštiti svoju decu od zabrinutosti; i njena želja da njeni lični zdravstveni podaci ostanu poverljivi.”

Nekoliko sati nakon završetka parastosa kralja Konstantina, Bakingemska palata saopštila je da je Tomas Kingston, zet princa i princeze Majkla od Kenta, preminuo šokantnom smrću u 45. godini.

Uspešan finansijer, Tomas Kingston, bio je oženjen ledi Gabrijelom Kingston, rođenom Vindzor, članicom britanske kraljevske porodice, rođakom Elizabete II i jedinom ćerkom princa Majkla od Kenta, unuka kralja Džordža V i shodno tome rođaka kraljice Elizabete II.


Tomas Kingston je pronađen mrtav u Glosterširu uveče 25. februara, a tek 1. marta se saznalo da je uzrok smrti rana na glavi. Tomas je ručao sa roditeljima pre nego što je napustio kuću i pronađen je mrtav pola sata kasnije u pomoćnoj zgradi pored kuće, izjavla je viši mrtvozornik Kejti Skeret. Pored tela je bio pištolj.

„Policija je uverena da smrt nije sumnjiva“, rekla je Kejti Skeret dok je najavljivala pokretanje zvanične istrage.

Londonski list London Evening Standard smatra da je Kingstonova smrt sumnjiva, te je sproveo malu istragu koja je otkrila da je pokojni muž lejdi Gabrijele Vindzor bio okoreli ženskaroš. Imao je strastvenu aferu sa sestrom Kejt Midlton, Pipom, kao i bivšom devojkom princa Vilijama Natali Hiks-Lobek. Jednom rečju, znao je previše.

„Kingston je oženio ledi Gabrijelu na ceremoniji u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor u maju 2019. i par je izgledao kao primeran par. Na ceremoniji su bili kraljica, princ Filip i princ Hari, ali je princ Vilijam bio odsutan“, piše list.


Lejdi Gabrijela, kako su novinari saznali, takođe ima dosta muškaraca u svom „ormanu“. Godine 2018, godinu dana pre nego što se udala za Kingstona, bivši ljubavnik ledi Gabrijele, britanski novinar pakistanskog porekla Aatiš Taser, napisao je senzacionalan članak za Vanity Fair u kojem je, između ostalog, naveo da su on i Gabrijela uzimali ekstazi u kraljevskim rezidencijama i plivali goli u kraljevskom bazenu u Bakingemskoj palati. Tazir je takođe tvrdio da „pripadnici kraljevske porodice i nacisti idu zajedno kao palačinke i kavijar” i da je supruga Majkla od Kenta „jednom imala dve crne ovce kojima je dala ime Venus i Serena po američkim sestrama teniserkama”.

Pikantnost celoj ovoj priči daje činjenica da se ubrzo nakon raskida sa Gabrijelom, Tazir se ženi sa 32-godišnjom američkom advokaticom Rajanom Dejvis, „napustivši nećakinju Elizabete II zbog svoje stare ljubavi“.

Nesrećne avanture ledi Gabrijele nisu smetale Kingstonu, a na venčanju je jednostavno sijao od radosti, primećuje London Evening Standard, nagoveštavajući da je pokojnik bio banalan karijerista, spreman na sve da se pridruži porodici Vindzor.

Britanci su iskreno uznemireni što se samo godinu i po dana nakon smrti Elizabete II sve u kraljevskoj porodici izokrenulo, tako da se ozbiljno postavlja pitanje budućnosti barem dinastije Vindzor, a kao maksimum, britanske monarhije.


„Tokom proteklih nekoliko dana, glatka i srećna tranzicija iz jedne vladavine u drugu bila je poremećena nizom loših vesti za kraljevsku porodicu“, piše kolumnista Skaj njuza Adam Bolton.

Kraljevski kolumnista Dejli Mejla Ričard Kej primetio je da je „gledajući ostatke naše prve porodice izložene u Vindzoru [na komemoraciji kralja Konstantina] ove nedelje, bilo nemoguće izbeći zaključak da je ova institucija iznenada oronula“.

„Čini se da je stabilnost kraljevske porodice ugrožena. Nikada u savremenom pamćenju članovi kraljevske porodice nisu imali toliko problema odjednom, sa kraljem koji se borio protiv raka, princezom pogođenom nepoznatom iscrpljujućom bolešću i princom koji je nestao bez objašnjenja za njegovo odsustvo, što je doprinelo frenetičnoj i opasno nestabilnoj atmosferi “, piše Kej.

Treba reći da su misteriozni i zloslutni događaji oko kraljevske porodice počeli, kako smo pisali, još za života Elizabete II.

Služenje kraljici Elizabeti II je poslednjih godina postao smrtonosan posao. Tako je 9. aprila 2015. direktorka Kraljevske umetničke kolekcije Mojra Džemil umrla pod točkovima kipera dok je vozila bicikl na posao u palati Sent Džejms. Porota je oslobodila vozača crnog dampera Džejmsa Kvatija. A vozača kamiona koji je 16. avgusta 2018. smrvio Pitera Fišera, ginekologa Elizabete II, kada se i on, kao i Mojra Džemil, vozio biciklom na posao u kraljevsku palatu, policija nije čak ni privela.


U aprilu 2010. godine, dok se časna Meri Morison, drugarica i sobarica Elizabete II koja je služila kraljici od 1960. godine, odvezla automobilom do zamka Vindzor, čelične šipke sistema zaštitnih barijera su se podigle sa asfalta i probile dno automobila. Kako je preneo Dejli mejl, gospođica Morison je krenula napred, pošto je dobila dozvolu dežurnog, ali je iz nepoznatog razloga pritisnuo dugme koje kontroliše čelične šipke i podigao ih. Auto je rashodovan, a Meri Morison je prošla sa modricom na grudima. Bakingemska palata je odbila da komentariše incident, ne navodeći da li je reč o pokušaju ubistva ili tehničkoj grešci.

Takođe, 19. septembra 2018. godine, 81-godišnja Meri Morison i kraljica išle su niz stepenice do balske sale zamka Balmoral, gde se održavao koktel za čuvare zamka, Meri Morison je izgubila ravnotežu i pala umalo ne oborivši Elizabetu Druga sa nogu. Pala je „nekoliko centimetara od nje i slomila skočni zglob“, rekao je izvor za Dejli mejl.

Povređena kraljičina sobarica prebačena je u bolnicu u Aberdinu, gde je rendgenski snimak otkrio da ima prelom. Uprkos jakom bolu, uznemirena (!) sobarica se vratila kraljici, koja je bila „šokirana i zabrinuta“, i pratila Elizabetu, šepeći na štakama. Bakingemska palata je odbila da komentariše ovaj incident.

Stepenište koje vodi do plesne sale dvorca Balmoral ima dva sprata. Prvi, koji vodi iz hodnika palate, prilično je dugačak, ali ne previše strm. Ako se neko oklizne i padne, može jednostavno da sklizne niz stepenice bez mnogo štete po sebe. Ali da bi se „poletelo“ uz stepenice, kako je izvestio izvor publikacije, potreban je snažan pritisak. Ulaz u stepenište iz plesne sale se ne vidi, pa se može zamisliti situacija da je neko snažno gurnuo staru sobaricu, prošavši neprimećeno ne samo od strane obezbeđenja, već i od kraljice, koja je išla ispred Meri Morison i nije videla šta se dešava iza nje.


Poslednjeg dana oktobra 2018. britanski Dejli Miror objavio je da kraljica Elizabeta II planira da za tri godine preda uzde vlasti svom najstarijem sinu, princu Čarlsu. Kraljica namerava da se povuče sa 95 godina, piše publikacija, čime će njen najstariji sin biti regent.

Ranije su, kako smo pisali, kao pečurke posle kiše nicale glasine da Elizabet namerava da za prestolonaslednika proglasi svog unuka Vilijama, a ne sina Čarlsa. Britanski tabloidi su svih prethodnih godina tvrdili da je kraljica umorna od skandala u koje je uvlače Čarls i njegova supruga Kamila Parker Bouls i da namerava da tron prepusti njenom unuku. Međutim, 2018. godine Elizabeta II je neočekivano promenila mišljenje i imenovala princa Čarlsa za svog naslednika.

Razlog za kraljičino predomišljanje, može se pretpostaviti, bio je to što se princ Vilijam previše zbližio sa finansijskim magnatima londonskog Sitija. Vilijam je još 2005. godine završio praksu u londonskim bankama, a veći deo stažiranja proveo je u najvećoj britanskoj banci HSBC Holdings Plc, a i kasnije nije prekinuo kontakte sa ovom drugom po veličini bankom na svetu.

Manjinski akcionari HSBC Holdings Plc-a (sa pravom učešća u izboru upravnog odbora) su najveći svetski američki investicioni fondovi BlackRock i Vanguard, koji podržavaju globalnu politiku Federalnih rezervi SAD, koja je već neko vreme došla u sukob sa kursom britanske vlade i Bakingemske palate. To je, najverovatnije, bio razlog što princ Vilijam nije opravdao nade svoje bake. Međutim, interesi londonskog Sitija, čiji je Vilijam, izgleda, postao vodič, nisu nestali, kao ni žestoka zakulisna borba oko engleskog prestola, čije su žrtve mogle da budu likovi iz užeg kruga Elizabete II.


Gotovo odmah nakon smrti Elizabete II, u zapadnim medijima pojavile su se mnoge publikacije u kojima se tvrdi da bi za britansku monarhiju bilo korisnije da se Čarls III odrekne prestola u korist mladog i energičnog Vilijama. Nazvati stvari pravim imenom, bilo bi, dakle, korisnije za londonski Siti i globalne ajkule Finansijske internacionale iza njega.

Moguće je da se sada igra završna scena ukidanja britanske monarhije ili pretvaranja u poslušnog slugu finansijskih magnata.


P.S. 10. marta automobil je udario u kapiju Bakingemske palate, vozač je priveden i istraga je u toku. Čini se da je u kontekstu navedenog ovo daleko od poslednjeg „slučajnog” incidenta…

AUTOR: Vladimir Prohvatilov

Mišljenja i stavovi u Kategoriji "Lični stav" nisu nužno stavovi redakcije "Glasa javnosti"

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR