Glas Javnosti

HITNO SE POVLAČI SPORNI LEK KOJI SU SRBI KUPOVALI ZA VREME KORONE

Društvo
Autor: Glas javnosti

S hrvatskog tržišta se hitno povlači poznati lek koji se dosta spominjao tokom pandemije kovida.

Reč je o leku ivermektin koji je poznat i nama.

Povlačenje se vrši do nivoa apoteka. Postupak povlačenja sprovodi se zbog kvara kvaliteta koja se odnosi na kontaminaciju koja nema opasnost po zdravlje.

Dalje se navodi da će ivermektin moći da se nabavi na zahtev zdravstvene ustanove ili za nužne slučajeve lečenja na pojedinačni recept.

Ivermektin u obliku tableta odobren je u EU za lečenje nekih parazitskih zaraza crvima, dok su preparati ivermektina za kožu odobreni za lečenje kožnih bolesti poput rozace. Ivermektin je takođe odobren kao veterinarski lek za primenu protiv parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta.


Lekovi koji sadrže ivermektin nisu odobreni za primenu protiv bolesti Covid-19, mada su ih ljudi tokom pandemije kupovali u apotekama. Brojna istraživanja su pokazala da ivermektin ne leči kovid, niti pomaže u ublažavanju simptoma.

Podsetimo, lek se u Srbiji "savetovao" i u pojedinim grupama na društvenim mrežama tokom pandemije, a od samog osnivanja takvih grupa, zbog načina delovanja i činjenice da se među administratorima nalaze zdravstveni radnici, profesori na Medicinskom fakultetu, grupa je naišla na veliku osudu društva i medija.

Glas javnosti/S01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR