Glas Javnosti

Novi podsojevi korone stigli u komšiluk: Ervis i Forniks stigli u Crnu Goru

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Crnu Goru stigli su novi sojevi koronavirusa - Eris i Forniks, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

Laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku potvrdile prve slučajeve infekcije podsojevima EG.5.1 i FL1.5.1

„Obaveštavamo javnost da su laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdile prve slučajeve infekcije izazvane podsojevima EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks), potomcima Omikron varijante SARS-CoV-2 virusa. Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva Omikrona“, naveli su iz Instituta.

U Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji beleži se porast oboljevanja od EG.5 i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantan  i u Crnoj Gori.

Kod podsojeva EG.5.1 i FL1.5.1 desila se mutacija na spajk proteinu, odnosno delu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu da izbegnu imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i uslovi pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju obolelih).

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podsojevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

Dijagnostički testovi, koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.

„Do trenutka objavljivanja ovog saopštenja nema dokaza koji idu u prilog tome da novi podsojevi daju značajne promene u težini kliničke slike, odnosno nema dokaza koji idu u prilog tome da ova dva podsoja virusa mogu da uzrokuju pojavu ozbiljnijih formi bolesti ili povećanje smrtnosti kod inficiranih lica u odnosu na one koje su izazivale njihove skorije (prethodne) varijante“, dodali su u saopštenju.

Glas javnosti/N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR