Glas Javnosti

EVO GDE SE OTVARA, A GDE ZAKLJUČUJE KOVID BOLOVANJE: Velika zabune mnogih koji su se zarazili koronom

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U slučaju da ste pozitivni na korona virus bolovanje vam otvara lekar u kovid ambulanti, dok se ono zaključuje isključivo kod vašeg izabranog lekara u domu zdravlja.

Svi koji bi da zaobiđu višesatno čekanje u redovima ispred kovid ambulanti, mogu da se pregledaju, pa čak i leče kod privatnika (uz plaćanje usluga), ali dve stvari ne mogu privatno da urade: PCR test i da dobiju bolovanje. Ukoliko im treba potvrda za odsustvovanje sa posla, moraće da posete kovid ambulantu.

- Pacijenti kada donesu pozitivan antigenski test iz privatne ustanove, mi njima sa tim pozitivnim testom otvaramo bolovanje, znači mi možemo sa tim testom da unesemo dijagnozu, bitno je samo da donesu na uvid taj papir. Međutim ono što je problem, ti pacijenti ne mogu da dobiju zeleni sertifikat, znači taj antigenski test ako je rađen privatno neće biti u državnoj evidenciji - rekla je dr Stefan Tubin iz Doma zdravlja "Stari grad".

Lekari koji su angažovani u kovid ambulantama kažu da nikad u karijeri nisu otvorili više bolovanja nego od početka 2022. godine.

- Ako su pozitivni ljudi dolaze kod nas za bolovanje, direktno u kovid ambulantu da ne bi išli kod izabranog lekara ili da ne bi dolazio neko od članova porodice - rekao je dr Aleksa Živković iz jedne beogradske kovid ambulante, prenosi Blic.

Međutim, kako napominje, bolovanje se zaključuje isključivo kod izabranog lekara. Neki domovi zdravlja su izašli u susret korisnicima i omogućili im da do papira dođu uz što manje čekanja.

Kako je Nenad Vukas, glavni tehničar DZ na Novom naselju u Novom Sadu, građani koji već imaju pozitivan antigenski ili PCR test iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine ili neke druge državne ili privatne referentne laboratorije i nemaju nikakve ozbiljnije simptome, a potrebno im je otvaranje bolovanja i izolacije, mogu sve rešiti ostavljanjem dokumenata u kovid ambulanti.

Potrebno je da na pultu ostave test i da napišu svoje podatke, kontakt telefon i datum od kog im treba bolovanje, najviše tri dana unazad. Sutradan treba da dođu do ambulante po potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad.

- Kome je potreban pregled to je jedna priča, a ovi koji su pozitivni i nemaju simptome to je druga. Znači ovi drugi treba samo da ostave dokaz, odnosno test, da bi moglo da im se otvori bolovanje - navodi Vukas.

Kada se završi vreme izolacije, koja sada traje sedam dana, ovi pacijenti takođe ne moraju da dolaze do ambulante, nego mogu da zovu telefonom ili da pišu na imejl prekidizolacije@dzns.rs. Treba da navedu ime i prezime, datum dijagnostikovanja bolesti. Po zaključenju izolacije građanima će to biti javljeno telefonom ili mejlom, pa mogu da idu ili kontaktiraju izabranog lekara kako bi im se zaključilo bolovanje.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO IZ PODGORICE: GDE JE BRANO MIĆUNOVIĆ?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR