Glas Javnosti

BRZI TESTOVI SU LAŽNO NEGATIVNI U SLUČAJU STELT OMIKRONA: Preti li nam šesti talas?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, Tanja Jovanović, rekla je danas da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova u slučaju nove stelt omikron varijante korona virusa

Došlo je do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena.

- Tako da se posle toga vrši pi-si-ar testiranje, za sve pacijente koji zadovoljavaju definiciju slučaja, a u antigenskom testu su negativni, tako da je pi-si-ar zadržao svoju specifičnost i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku - objašnjava doktorka, prenosi RTS. 

Jovanovićeva navodi i da je u Srbiji trenutno omirkon zastupljen sa više od 90 odsto, a delta sa manje od 10 procenata.

- Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji - navodi Jovanovića.

Ipak, istakla je da ne očekuje novi, šesti talas epidemije, jer se kod stelta ne radi o novoj varijanti virusa, već o podvarijanti omikron soja.

Objašnjava da se podvarijante razlikuju u dvadesetak mutacija i da pružaju "unakrsnu imunost", odnosno pružaju zaštitu ljudima koji su već bili inficirani originalnom varijantom omikrona.

- U tom smislu ne očekujemo da će doći do dramatičnog povećanja broja inficiranih osoba - kaže Jovanovićeva.

Ono što je značajno, kako napominje, mada ima malo podataka, jeste da stelt ne daje težu kliničku sliku, ali se brže širi, jer ima malo veću infektivnost.

Apeluje na poštovanje mera i na vakcinaciju, iako je, kako kaže, omikron probio vakcinalni imunitet, ali ne potpuno.

To znači, kako je objasnila, da se možete zaraziti, ali se neće razviti teža klinička slika, koja zahteva hospitalizaciju.

Upitana da li nove mutacije ukazuju na kraj epidemije, ističe da virus ne odustaje, i očekuje da će broj inficiranih još neko vreme da se održava na nešto većem nivou.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO IZ PODGORICE: GDE JE BRANO MIĆUNOVIĆ?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR