Glas Javnosti

DIREKTORKA "LAZE LAZAREVIĆA" UPOZORAVA: Povećava se broj postkovid pacijenata, ovo su njeni saveti

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prof. dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ističe da im je u prethodna dva meseca povećan priliv postkovid pacijenta.

Zapaljenjski proces u kovidu, pokazuju relevantne studije, može značajno promeniti morfologiju i funkciju nervnog sistema. Klinički to vidimo kao prvi put ispoljene simptome anksioznih, depresivnih i čak psihotičnih poremećaja ili kao značajno pogoršanje već lečenih mentalnih smetnji.

Međutim, zabrinjava potreba za hospitalnim tretmanom postkovid pacijenata zbog udruženih, najčešće kardiovaskularnih bolesti, što značajno komplikuje lečenje i oporavak. Unazad dva meseca beležimo povećan priliv pacijenata koji su nakon preležanog kovida imali udruženu psihijatrijsku bolest sa hipertenzijom, tromboembolijskim događajima, hroničnim zapaljenjskim promenama moždanih ovojnica i radiološki identifikovanim promenama plućnog parenhima koje održavaju subfebrilnost i smanjenu saturaciju kiseonikom periferne krvi.

Sve ovo umnogome komplikuje već postojeću psihijatrijsku bolest ili generiše prve simptome najčešće psihotične. U nemalom broju slučajeva, dolazi i do razvoja složenog neuropsihijatrijskog sindroma delirijuma koji može i fatalno zavrsiti - ističe za Kurir prof. Stašević Karličić i dodaje:


- Zato, savet: vakcinišite se, javite se lekaru na vreme i konsultujte psihijatra za smetnje u raspoloženju, spavanju, motivaciji, funkcionalnosti na poslu i u odnosima sa ljudima. Rano i pravovremeno lečenje poboljšavaju prognozu lečenja.

BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR