Glas Javnosti

DO KRAJA MARTA NAS ČEKA TEŠKA BORBA! Niko ne može da predvidi KRAJ PANDEMIJE, a običnog gripa nikad više

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni u predviđanja o kraju pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku sliku.

- Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom - rekao je Ðerlek, prenosi Telegraf.

Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i žaražavaju starije.

- Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima - rekao je Ðerlek.

Ocenio je da je Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope održala lekciju demokrartiju, jer nije bilo velikih zatvaranja.

- Da nije bilo ovako dobrog državnog zdravstvenog sistema mi bismo doživeli katastrofu. Zahvaljujući predseniku, ministru, Vladi taj sistem se nije samo održao, nego je i unapređen - rekao je Ðerlek.

BONUS VIDEO: Bogdan Obradović ekskluzivno za "Glas" zašto nije u kontaktu sa Novakom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR