Glas Javnosti

PRETI NEVIDLJIVI OMIKRON: Potvrđeno u zemljama regiona, u narednih 10 dana najveći intenzitet virusa

Korona virus
Autor: Glas javnosti

NOVA podvarijanta omikrona i zvanično je stigla do granica naše zemlje. Virus BA2, nazvan "stelt (nevidljivi) omikron", za koji se, prema prvim iskustvima iz sveta, sumnja da bi mogao biti 1,5 puta zarazniji, izolovan je juče u Hrvatskoj.

Pred kraj prošle nedelje, dva slučaja infekcije ovom podvarijantom, registrovana su u Sloveniji. Iako Srbija nije na spisku više od 40 zemalja u kojima je dosad dokazan "stelt omikron", niko sa sigurnošću ne može da isključi mogućnost da je i ova pošast već u cirkulaciji, prenose Novosti.

Izmenjena varijanta omikrona mogla bi dodatno da ubrza ovaj peti talas infekcije, koji je već po broju zaraženih nadmašio sve prethodne. O virusu, koji u nazivu sadrži reč "stelt" (nevidljivi), kojom se ukazuje na to da ga je bilo teško otkriti, još se malo zna. Ovaj soj je već postao dominantan u Danskoj, gde uzrokuje 82 odsto novih infekcija, ali početne analize tamošnjeg Instituta za serume nisu pokazale da ima razlike u hospitalizacijama inficiranih sa BA2 u poređenju sa "izvornim" omikronom.

Ova varijanta sada kruži u više od polovine američkih država, objavio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Izveštaj britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) pokazuje da je ovaj soj omikrona činio 3,4 odsto novih infekcija u Engleskoj do 16. januara - i da se udvostručuje svake nedelje.

Naučnici veruju da je omikron evoluirao kako bi bio prenosiviji od soja predaka, ali i da bi polako mogao da postane dominantni korona virus. Velika Britanija prijavljuje devet odsto, a SAD osam odsto slučajeva kovida izazvanih virusom BA2. Naučnicima je potrebno još vremena da utvrde da li se stelt omikron samo brže širi ili i izaziva i težu formu kovida, a praksa nam tek sada pokazuje da ni njegov prethodnik, iako se generalno smatra blažom varijantom - nije za potcenjivanje. To se vidi i po tome što se sad pune i bolnice, iako je u cirkulaciji još i delta varijanta virusa, pa je teško razgraničiti ko je kojim sojem inficiran.

Malo-pomalo broj hospitalizovanih premašio je juče 3.700, a još idemo ka piku ovog talasa. Dr Verica Jovanović, direktor Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da može da se očekuje da u narednih desetak dana virus korona dostigne najveći intenzitet širenja.

- Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu. Očekujemo da će se to desiti u narednih desetak dana, ali ne možemo sa sigurnošću to da tvrdimo - kaže dr Jovanović. - Kada imamo veliki broj inficiranih u jednom momentu, možemo očekivati veći broj osoba koje imaju potrebu za bolničkim lečenjem. U ovom trenutku povećan je broj prijema, ali hospitalizacija kraće traje.

PREMINULO NAJVIŠE U OVOM TALASU

VEĆ drugu sedmicu raste broj preminulih, a juče je korona odnela najviše života od početka petog talasa - 59. Na respiratorima je 151 pacijent, a ne pada ni procenat pozitivnosti - svaki drugi testirani je pozitivan. Za 24 sata testirano je 31.521 osoba, a kod 15.352 je potvrđena infekcija.


ŽIVOTNA DRAMA DRAGANE LOVČEVIĆ: BITKA SA ĆERKOM SUDIJOM DO POSLEDNJEG DAHA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od strašno u 01.02.2022 09:30:16 h
     0 
strašno a odgovorni ćute