Glas Javnosti

53 DANA SAM BIO PRIKOVAN ZA KREVET: Dramatična ispovest Slađana koji je imao POSTKOVID SIMPTOME - lekari upozorili na ove FATALNE POSLEDICE

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Postkovid ne zaobilazi ni one koji su bili zaraženi omikronom sojem. Čak i blaže varijante bolesti dovode do toga da se lakše umaramo i da nam se samo spava. Lekari savetuju da slušamo svoje telo.

Slađan Stanojević preležao je koronu pre godinu dana.

- Pedeset tri dana sam ležao u krevetu, posle toga sigurno mesec i po dana fizički ništa nisam radio - kaže Slađan.

Kaže da se zamarao i da je postepeno uvodio fizičku aktivnost.

Praksa je pokazala da se postkovid simptomi javljaju uglavnom kod pacijenata koji su bili u srednjeteškom ili teškom stanju, ali lekarima su se javljali i pacijenti koji su imali lakši oblik bolesti.

- Postoje situacije u kojima određeni pacijenti, iako su bili na kućnom lečenju i nisu imali ono što zovemo virusna upala pluća i neki oblik respiratorne infekcije, traže pomoć lekara - kaže dr Nataša Petrović Stanojević, pulmolog u KBC Zvezdara, prenosi Blic.

Simptomi takozvanog produženog kovida najčešće traju od dve do osam nedelja, kažu lekari. Ukoliko se javljaju i kasnije, pacijent treba da se obrati izabranom lekaru kako bi se obavila detaljna ispitivanja.

- Najvažnije je da oni osluškuju svoje telo i da ne rade ništa preko granice onoga što njihovo telo može da podnese - kaže dr Dragana Ivanović, načelnica opšte medicine DZ Vračar.

Redovnim fizičkim aktivnostima treba se vratiti laganim tempom, jer sve intenzivne aktivnosti mogu dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih posledica, tvrde lekari.

- Čovek mora da bude pametan i da se ponaša kao rekonvalescent: da uzima mnogo vitamina, da se ne zamera previše, da koristi što je moguće zdraviju hranu, da ima ograničenu fizičku aktivnost - kaže Nataša Petrović Stanojević.

Nakon preležane korone, savetuju se kraći periodi šetnje, lakše fizičke aktivnosti, uz konsultaciju s lekarima. Budite blagi prema sebi, slušajte svoje telo, jer je ono vaš najveći prijatelj.

BONUS VIDEO: FUDBALSKE ZVEZDE U RUKAMA SRPKINJE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR