Glas Javnosti

PONOVO STE ZARADILI KORONU? Evo koliko vremena je potrebno da opet "pokupite" virus

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Reinfekcija se često povezuje s imunitetom.

Prema poslednjim podacima CDC-a dobijenim iz istraživanja, pokazalo se da tri meseca od preboljenja bolesti nije bilo potrebno ponovno testiranje osobe, osim ako osoba ne pokazuje simptome kovida, iako zapravo ne postoji definitivan odgovor koliko je vremena potrebno.

"Većina ljudi koji se zaraze koronavirusom, bez obzira na to imaju li ili nemaju simptome, proizvode antitela i stanice koje se bore protiv virusa. Za one koji su se oporavili, šanse za reinfekciju su vrlo male u prva tri meseca nakon inicijalne zaraze", navodi se u drugom istraživanju."Ako ste imali blagu zarazu te niste imali jako dobar imuni odgovor, a izlažete se opet velikoj količini virusa, ponovna zaraza je definitivno moguća", rekao je doktor Tomas Ruso, profesor i šef katedre za infektivne bolesti na Univerzitetu Bufalo u Njujorku.

Zbog velikog broja zaraženih osoba, virus je već duboko ukorenjen. Kada se izlažemo osobama koje su zaražene virusom, a ne pokazuju nikakve simptome, tada je najveći rizik za reinfekciju.

Tokom poslednjeg talasa, kada je populaciju "napala" omikron verzija kovida, tada se većina zaraza dogodila upravo zbog asimptomatskih prenosnika.

BONUS VIDEO: Crnogorska novinarka rešava enigmu gde je Brano Mićunović

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR