Glas Javnosti

STELT OMIKRON IZNENADIO STRUKU: Nisu zaštićeni ni oni koji su PRELEŽALI KORONU, jedna stvar posebno BRINE

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Ono što je dobro, jeste to što omikron ne ulazi u ćelije pluća, ali njegove mutacije su neverovatne, ističe dr Boljević

Iako su mnogi naučnici najavili da će svet pobediti korona pošast do proleća, šef katedre za patologiju na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi prof. dr Sergej Boljević, piše Objektiv navodi da je već sada jasno da su šanse za ovakav scenario gotovo nemoguće.

Dr Boljević kaže da najnovije studije pokazuju da je soj omikron mutirao čak 50 puta, a kako ističe, čak pet u delu koji direktno utiče na lakoću ulaska u ljudsku ćeliju.

– Svi oni koji preleže omikron imaće prirodni imunitet, ali samo prema ovom soju. Znači da i te kako postoji mogućnost da se zaraze ostalim sojevima, kao što je npr. delta, koja izaziva teže kliničke slike. Omikron stelt podvarijanta koronavirusa, o kojoj se trenutno najviše priča, ponovo izaziva jači kašalj i, kao i u prethodnim otkrivenim sojevima, dolazi do gubitka čula mirisa i ukusa. Ono što je dobro, jeste to što omikron ne ulazi u ćelije pluća, ali njegove mutacije su neverovatne, a otkriće da se menja upravo u delu koji utiče na ulazak u ćeliju je gotovo čudo prirode – navodi naš sagovornik.

Do leta se virusa nećemo otarasiti 

Dr Boljević smatra da smo pik epidemije prošli, ali da njen kraj neće uslediti sa sunčanim danima.

– Do leta se korone sigurno nećemo otarasiti, jer i dalje je mnogo nevakcinisanih, naročito u Africi, gde virus naročito mutira. Kolektivni imunitet u državama treba da bude između 70 do 80 odsto, od čega su mnogi daleko. Oni koji misle da će ostati nezaraženi a nisu vakcinisani grdno se varaju. Nažalost, čak i ako poštujete epidemiološke mere, disciplina nakon ovoliko vremena popušta. Uporedio bih to s minskim poljem, u nekom trenutku ćete nagaziti na minu, odnosno zakačiti virus – kaže dr Boljević.

Proizvodnja "Sputnjika V" velika stvar za Srbiju 

Iako prvo registrovano cepivo protiv kovida-19 u svetu, „sputnjik V”, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) još uvek nije odobrila, dr Boljević navodi da će do toga sigurno doći za najviše tri meseca.

– Predstavnici SZO stalno dolaze i obilaze fabrike „sputnjika V”, već su najavili da će odobriti rusku vakcinu, koja je vrlo tražena u Latinskoj Americi. Siguran sam da će Srbija, u kojoj se pune doze ove vakcine, tek osetiti blagodeti proizvodnje, pokrenute na Institutu „Torlak” – kaže dr Boljević.

Uzdržite se od odnosa nakon korone 

Oporavak posle preležane korone kod mnogih traje dosta dugo, a epidemiolog Predrag Kon kaže da nakon preležane infekcije treba izbegavati bilo kakve fizičke aktivnosti zbog postkovid sindroma, koji može da pogorša zdravstveno stanje.

– Tu postoje varijacije na temu, koliko se pazi tokom odnosa. Normalno je da period apstinencije nije naodmet dok se ne oporavimo. Isto važi i za teretanu. Mesec dana je minimum za usporavanje tokom kliničkog kovida – kazao je Kon.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO IZ PODGORICE: GDE JE BRANO MIĆUNOVIĆ?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR