Glas Javnosti

Primali mito u parama, cigarama i hrani: Uhapšeni hirurg i medicinska sestra

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef hirurgije i medicinska sestra našli su se pred sudom zbog višegodišnjeg kontinuiranog primanja mita. Samo u jednom mesecu šef hirurgije bolnice u Buhušiju primio je novac čak 22 puta.

Muhanadu Toronu, naturalizovanom Sirijcu koji živi i radi u Rumuniji kao šef odeljenja hirurgije u bolnici u Buhušiju, biće suđeno za primanje mita u kontinuiranom obliku, odlučio je Apelacioni sud u Bakauu. Kako se navodi, hirurg je imao mesečna primanja od preko 4.000 evra, a mito koji je uzimao kretao se od 10 pa do 140 evra u zavisnosti od "darežljivosti" pacijenta. Pored para, dobijali su cigarete i hranu od pacijenata.
U istom dosijeu za mito je optužena i medicinska sestra koja je radila sa lekarom. Njih dvoje su istražitelji snimili u jesen 2020. godine, u jeku pandemije virusa korona, dok su primali mito od pacijenata primljenih u bolnicu ili koji su dolazili na konsultacije.

Većina pacijenata koji su davali mito hirurgu bili su penzioneri ili primaoci socijalne pomoći, kažu tužioci. Vest o korupciji nadležnoj instituciji prijavio je direktor zdravstvene ustanove.


U jednom od ranijih intervjua optuženi hirurg iz Rumunije je na pitanje o "poklonima" kako ih rado prima, te da je to nešto najnormalnije.

Šta su sve kamere snimile
Na snimku napravljenom 2020. godine, vidi se kako pacijent u pidžami ulazi u ordinaciju. Muškarac je primljen na odeljenje hirurgije i čekao je operaciju. Nakon kraćeg razgovora vidi se kako pacijent vadi iz džepa belu kovertu koju stavlja u džep lekarske mantile. Nakon što pacijent napusti ordinaciju, hirurg otvara kovertu u kojoj se nalazi novčanica od 100 leja (20 evra).

Jedan čovek iz sela Buda, takođe zakazan za operaciju, takođe je snimljen kako ostavlja novac u džepu mantila. Nakon što pacijent izađe iz ordinacije, lekar vadi primljene novčanice iz džepa i stavlja ih na mesto koje se nalazi u blizini nadzorne kamere, napominju istražitelji, koji kažu da je bilo 6 ili 7 novčanica od 100 leja (120-140 evra).

Siromašni ljudi mu davali 20 evra i cigare

Dve žene iz sela Blagešti ulaze u ordinaciju u bolničkoj poliklinici. Jedan od njih je u invalidskim kolicima. Doktor prvo priča sa njom, a zatim prima mito od 100 (20 evra) leja od pacijentovog pratioca. Žena iz Buhušija, koju je Toron operisao, dolazi na kontrolu i, nakon konsultacije, daje lekaru "paklicu cigareta, kao mito za obavljenu medicinsku uslugu“, navode istražitelji. . Ista žena je kasnije priznala da je hirurgu dala 200 (40 evra) leja za operaciju.

Žena iz sela Frunženi, čiji je muž dva dana ležao hospitalizovan na odeljenju hirurgije, donosi doktoru Toronu, koji je trebalo da ga operiše, nešto u crvenoj torbi, kao i sumu novca ( 50 ili 100 leja - 10 ili 20 evra). Nekoliko dana nakon što je muškarac otpušten, njegova žena se vraća u ordinaciju i daje doktoru još jednu crvenu torbu i 50 leja (10 evra).


Prema video snimcima, u jednom mesecu lekar je 22 puta primio novac ili robu od pacijenata.

Sestra uzimala mito od jednog i četiri evra

Video kamere su snimile i medicinsku sestru u ordinaciji, Anu Floareš, dok je od pacijenata primala iznose između 5 i 20 leja (1 i 4 evra) ili pakovanja kafe, za svaku medicinsku operaciju.

Podmićivači su mahom bili bolesni i siromašni. Policajci su analizirali video snimke, a zatim iz bolničkih knjiga izvukli imena pacijenata doktora Torona. Proverene su i u evidenciji stanovništva i na kraju je identifikovano 19 osoba koje su podmitile hirurga. Radilo se o ljudima slabog zdravlja, skromnog materijalnog stanja, većinom penzionera ili korisnika socijalne pomoći, napominje tužilac. Kada su ih čuli, pozvali su se na "nepisana pravila” koja postoje u odnosu pacijent-lekar. Neki su priznali da su davali mito jer su, zabrinuti da neće dobiti odgovarajuću medicinsku negu, želeli da osiguraju da će prema njima biti pravedno postupano. Drugi, u znak zahvalnosti za zdravstvene usluge koje su imali, a na koje su imali besplatno pravo, naglašava tužilac,

Zarađivao preko 4.000 evra mesečno

Hirurg i medicinska sestra su optuženi su za primanje mita, krivično delo za koje je propisana kazna zatvora od 2 do 7 godina.

Prema poslednjim podnetim imovinskim izjavama, doktor Toron je 2021. godine imao je mesečnu platu od 3.800 evra. U 2022. zarađivao je preko 4.000 evra mesečno. Zajedno sa suprugom, doktor poseduje tri parcele, kuću u okrugu Bacau i stan u Bukureštu. Nema novca u banci, ali ima dugove i kredite.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR