Glas Javnosti

MODIJEVA STRANKA DONOSI ZAKONSKE PROMENE ZA INDIJU: Dobiće jedinstveni građanski zakonik

Svet
Autor: Glas javnosti

Indijska država kojom vlada stranka premijera Narendre Modija trebalo bi da uvede sporne nove zajedničke lične zakone koji će se primenjivati na sve religije sledeće nedelje, šablon koji drugi državni zvaničnici kažu da će se pridržavati.

Trenutno, indijski hindusi, muslimani, hrišćani i velika plemenska populacija mogu da slede svoje lične zakone i običaje, ili opcioni sekularni zakonik, za brak, razvod, usvajanje i nasleđivanje.


Formiranje nacionalnog zajedničkog prava bilo je jedno od tri osnovna, decenijama stara obećanja Modijeve Bhartiia Janta Partije (BJP). Ispunila je druga dva: izgradnju velikog hinduističkog hrama koji se žestoko osporava i ukidanje autonomije većinski muslimanskog regiona Džamu i Kašmir.

Očekuje se da će severna država Utarakand, smeštena u podnožju Himalaja, sledeće nedelje predstaviti zakon o jedinstvenom građanskom zakoniku (UCC), rekli su zvaničnici. Taj potez dolazi uoči Modijeve ponude da osvoji retki treći mandat na opštim izborima koji će biti održani do maja, a mogao bi dodatno pomoći u konsolidaciji hinduističkih glasova, kažu analitičari.


UCC je pitanje koje izaziva podele, jer mnogi manjinski muslimani koji kritikuju BJP zbog njegovog tvrdokornog hinduističkog imidža vide ga kao mešanje u vekovima stare islamske prakse, uključujući poligamiju i trenutni razvod.

Nazivajući UCC "probnim balonom" uoči izbora, savezni poslanik i istaknuti muslimanski glas Asaduddin Ovaisi rekao je da hinduski nacionalisti tvrde da vole neuniformitet, osim kada su u pitanju muslimani.


Iako nijedan nacrt UCC nije predstavljen, lideri BJP-a su rekli da se on prvenstveno odnosi na modernizaciju ličnih zakona muslimana.
Komisija osnovana u Utarakhandu 2022. za izradu nacrta kodeksa predaće svoj rad državnoj vladi u petak. To će verovatno biti predstavljeno državnom zakonodavnom telu sledeće nedelje, rekla su dva zvaničnika.

„Vlada nekoliko država širom Indije razmatra da li bi se mogao primeniti jedinstveni građanski zakon“, rekao je Nalin Kohli, nacionalni portparol BJP. „Počeo je sistematski proces dobijanja jedinstvenog građanskog zakonika u nekoliko država.


Glavni ministar Utarakhanda, Puškar Sing Dami, rekao je na platformi Ks društvenih medija da će njegovi ministri proučiti nacrt i „pokrenuti proces da ga pretoče u predlog zakona, a zatim i u akt“.

Modijeva vlada je ukinula specijalne privilegije koje je Kašmir uživao u avgustu 2019. i ranije ovog meseca otkrila je veliki hram hinduističkom božanstvu Ramu koji je zamenio džamiju iz perioda Mughala koju su srušile radikalne hinduističke grupe 1992. godine.


Lične zakone mogu doneti i savezne i državne vlade, a druge države kojima vlada BJP su rekle da bi mogle da koriste nacrt Utarakhanda UCC kao šablon. Ranije ovog meseca, Himanta Bisva Sarma iz BJP-a, glavni ministar države Asam, rekao je: „Čekam da vidim UCC zakon Utarakhanda i kada to bude urađeno, donećemo isti zakon” sa nekim modifikacijama.

Keshav Prasad Mauria, zamenik glavnog ministra najmnogoljudnije države Utar Pradeš, rekao j da „gde god je BJP (na vlasti) mogućnost dovođenja UCC je bila i uvek će biti tu“, dodajući da će biti uvedena „s desne strane vreme".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR