Glas Javnosti

Jozefa Fricl nakon 16 godina pušten na uslovnu: Pravio decu rođenoj ćerki u podrumu

Svet
Autor: Glas javnosti

Prošlo je 16 godina otkako je monstrum završio iza rešetaka, a danas je odlučeno da bude pušten na uslovnu slobodu

Rozmeri Fricl, supruga Jozefa Fricla koji je osuđen na doživotnu robiju jer je svoju ćerku Elizabet decenijama držao zatočenu u podrumu i napravio joj sedmoro dece, mislila je da je njihova ćerka napustila dom i pridružila se sekti.

Istina je bila mnogo gora... Elizabet je 24 živela u podrumu njihove kuće i stalno trpela silovanja oca Jozefa... Rozmeri je suprug zabranio da ulazi u podrum i nikad joj nije rekao šta se tamo nalazi.

Upravo je tu Elizabet rodila Jozefu sedmoro dece, a jedna beba je umrla jer je Fricl odbio da potraži medicinsku pomoć za dete.


Monstrum, koji je mučki silovao i zlostavljao ćerku, jer čak troje njihove zajedničke dece doveo da se Rozmeri o njima stara, govoreći supruzi da ih je Elizabet ostavljala ispred vrata njihovog doma u Austriji i bežala.

Horor mlade Elizabete otkriven je tek 2008. godine kada je Rozmari, koja se za Fricla udala 1956. godine, krišom sišla do podruma i otkrila strašnu istinu.

Nekoliko meseci kasnije Jozef Fricl je osuđen na doživotnu robiju zbog silovanja, incesta, i lišavanja slobode. Takođe, osuđen je za ubistvo svog sina.

I dok se u svetu vrlo dobro zna kako je Fricl, koji će se uskoro verovatno naći na slobodi, provodio vreme u zatvoru, malo toga se zna o Rozmeri.

Fricl, i pored zverstva koje je učinio, bio je uveren da će Rozmeri ostati uz njega i dok je na robiji. Stalno ju je zvao i slao joj pisma i pokušao je sve što je bilo u njegovoj moći da ostane u braku sa njom.

Međutim, uprkos tome što je u izveštajima opisana kao "žena slabog karaktera", Rozmari je skupila hrabrost da se razvede od njega pre 11 godina. Takođe, odbila je da uzme novac od njegove imovine, a nakon što ju je država zaplenila.

Monstrum Fricl kasnije je napisao u svojoj knjizi, koju je napisao u zatvoru sa advokatom Astrid Vagner, da nikada nije razumeo "zašto ga je Rozmari zauvek odbacila".


U svojim bolesnim memoarima, nazvanim Ponori Josefa F, hvalio se kako je nekoliko žena "napumpao" dok je bio na poslovnim putovanjima u inostranstvu.

Manipulativni silovatelj je takođe govorio o tome da je "odgovoran porodičan čovek" i pisao o tome da je primio stotine pisama od žena koje su "zaljubljene u njega".

Njegovo narcističko ponašanje moglo bi donekle da pruži uvid u to šta je Rozmeri trpela u braku sa Friclom više od 50 godina.

Rozmarina sestra Kristina je ljudima pokušala da objasni kako je njen "zet koji je bio opsednut kontrolisanjem" decenijama obmanjivao njenu sestru. Kristina je rekla da je Fricl dominirao na Rozmari i da ju je stalno ponižavao u javnosti, i da je uživao u tome da je ponižava.

"Uvek bio je spuštao pred drugima. Najgore su bile njegove grozne, prljave šale, zbog kojih se glasno smejano. Svima okolo bi bilo neprijatno od tih njegovih šala, jer smo znali da nisu imali seksualne odnose godinama", rekla je Kristina.

Otkako je Fricl završio iza rešetaka, Rozmari nijednom nije otišla da ga poseti, već je svu svoju energiju usmerila na to da ponovo izgradi svoj odnos sa ćerkom Elizabet. Prema novinaru Alanu Holu, koji je napisao knjigu Monstrum, u godinama nakon što je Elizabet oslobođena, Rozmeri nije imala puno uspeha u tome da se ponovo približi svojoj ćerki.

Negovatelj, koji mu je pomogao da napiše knjigu, rekao je za Elizabet i Rozmari 2013. godine da su majka i ćerka ponovo ujedinjene.


"Ali stvari ponekad ostaju napete među njima. Rozmari je slab lik koja je bila žrtva Fricl-a kao i svi ostali”, rekao je negovatelj.

Elizabet, koja je zajedno sa svojom decom dobila novi identitet, dozvolila je Rozmari da poseti nju i njenu decu jednom nedeljno i prema Holu, bila je "obožavana" od strane dece, koja su sada odrasla.

Rozmari, koja je prvobitno bila zbrinuta nakon što su Friclovi postali svetska vest, navodno je nastavila da živi sama u malom stanu u Lincu, oko 40 kilometara od kuće strave koja je od tada pretvorena u stambeni kompleks.

Rozmari sada ima 84 godine, a 2013. je imala prihode od penzije i pomagala je budžet pravljenjem i prodajom torbica i papirnog cveća. Međutim, ona je svoj život živela što je više moguće povučeno.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR