Glas Javnosti

NIJE IM BILO SPASA! URUŠIO SE RUDNIK ZLATA: Najmanje 70 rudara poginulo

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovakve nezgode su uobičajene u Maliju, trećem po veličini proizvođaču zlata u Africi

Zvaničnici u Maliju saopštili su da je više od 70 ljudi poginulo nakon što se obrušilo okno neregularnog rudnika zlata i potvrdili da se nastavlja potraga za nestalim rudarima izrazivši bojazan da bi broj žrtava mogao se poveća.


Karim Berte
, visoki zvaničnik državne Nacionalne direkcije za geologiju i rudarstva Malija, potvrdio je agenciji Asošiejted pres da je u pitanju nesreća, ali za sada nije jasno šta je izazvalo kolaps rudarskog okna krajem prošle nedelje u okrugu Kangaba u regionu Kulikor na jugozapadu Malija.

Ovakve nezgode su uobičajene u Maliju, trećem po veličini proizvođaču zlata u Africi, a rudari koji ilegalno kopaju rudu često se optužuju da ignorišu obavezne bezbednosne mere, posebno u udaljenim oblastima.

"Država mora da uvede red u ovaj sektor zanatskog rudarstva kako bi se u budućnosti izbegle ovakve nesreće", rekao je Berte.


Ministarstvo rudarstva Malija u zvaničnom saopštenju izražava "duboko žaljenje" zbog kolapsa rudarskog okna i gubitka ljudskih života i apeluje na rudare, kao i na zajednice koje žive u blizini rudnika da "poštuju bezbednosne mere".


Poslednjih godina postoji zabrinutost da bi profit od neregulisanog rudarenja na severu Malija mogao da koristi islamskim ekstremistima koji su aktivni u tom delu zemlje, ali region u kome se dogodila najnovija nesreća nalazi se daleko južnije, blizu glavnog grada Bamaka.


"Zlato je daleko najvažniji izvorni proizvod Malija i čini više od 80 odsto ukupnog izvoza u 2021. godini", navodi se u saopštenju Uprave za međunarodnu trgovinu pri Ministarstvu trgovine, uz napomenu da više od dva miliona ljudi, ili preko 10 odsto stanovništva Malija, ostvaruje osnovne prihode za život od rudarenja.

Ministarstvo rudarstva Malija je saopštilo da ova zemlja na zapadu Afrike ima oko 800 tona zlatnih rezervi.


Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR