Glas Javnosti

Blagi porast cena nafte na svetskom tržištu, dolar oslabio

Svet
Autor: Glas javnosti

Na azijskim berzama, cene akcija su zabeležile pozitivan trend, naročito na kineskim tržištima, nakon najave novih stimulativnih mera koje su vlasti Kine preduzele kako bi podržale rast druge najveće svetske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući Japan, beleži rast od 0,6% oko 7 sati ujutro, proširujući svoj niz dobiti već treći dan zaredom.

Tokom istog perioda, Nikei indeks na Tokijskoj berzi pokazuje povećanje od 0,1%, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1% i 2,5%.


Značajan doprinos snažnom rastu cena akcija u Hong Kongu i Šangaju došao je nakon najave kineske centralne banke da će smanjiti obavezne rezerve banaka od februara. Ove mere imaju za cilj poboljšanje likvidnosti i podršku kreditiranju, odgovarajući na potrebu podrške ekonomiji koja je duže vreme rasla sporije od očekivanog.

Dok kineske berze beleže uspon, oprez je prisutan na drugim tržištima u regionu, s obzirom da nedostaju ubedljivi razlozi za kupovinu akcija, posebno u svetlu smanjenih spekulacija o mogućem smanjenju kamatnih stopa od strane centralnih banaka zapadnih zemalja u prvom kvartalu.


Vrednost dolara oslabila je na valutnim tržištima. Indeks dolara, koji meri vrednost američkog dolara naspram drugih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je na oko 103,26 poena, u poređenju sa jučerašnjih 103,48 poena.

Kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo je s jučerašnjih 148,10 na 147,60 jena, dok je američka valuta oslabila i u odnosu na evropsku, sa cenom eura koja sada iznosi 1,0880 dolara u poređenju sa jučerašnjih 1,0860 dolara.


Investitori će danas usmeriti pažnju ka sastanku čelnika Evropske centralne banke, gde se očekuje da bi poruke mogli pružiti uvid u mogući početak ciklusa smanjenja kamatnih stopa, iako se ne očekuju značajne promene u monetarnoj politici.

Cene nafte, s druge strane, beleže porast, pri čemu je cena barela na londonskom tržištu jutros ojačala za 0,47%, dostižući 80,40 dolara, dok je na američkom tržištu cena barela porasla za 0,57%, dostižući 75,50 dolara.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR